Terhis olduktan 9 ay sonra celp kağıdı geldi ne yapmalıyım???
Merhaba,
Askerlik görevimi 17 Eylül 2009 tarihi ile tamamlamış bulunmaktayım, askerlik esnasında 1 kere 12 Temmuz 2009 da bölük komutanım tarafından nöbet talimatına aykırı davranış sebebiyle uzun dönem bir arkadışımla mahkemeye verildim. Askerlik sürem boyunca sadece bir defa ifade verip muayene gittim ve hiç mahkemeye çıkmadım. Ben kısa dönem olduğum için terhis oldum, fakat arkadışım mahkemeye çıkıp 14 gün Disiplin Koğuşu cezası aldı ve cezasının infazı gerçekleşti. Şuanda yurtdışında yaşamaktayım ve bugün Türkiyede evime bir polis memuru aracılığıyla mahkeme celbi getirilmiş, ailem yurtdışında olduğumu belirtince de babamı yarın sabah itibariyle polis Karakoluna çağırmışlar. Bu durumda ne yapabilirim, ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir,konuya vakıf üyelerin paylaşımları için şimdiden teşekkür ediyorum.İyi akşamlar.
Cevap: Terhis olduktan 9 ay sonra celp kağıdı geldi ne yapmalıyım???
Aşağıda askeri disiplin kanundan yaptığım alıntılarda benim lehime kullanabileceğim bi durum söz konusumu değil mi, acaba bu konuda yorum yapabilecek birisi var ise rica ediyorum,teşekkürler...
Disiplin suçlarında zamanaşımı:
Madde 43 - Disiplin suçlarına ait davalarda, suç tarihinden itibaren beş ay içinde disiplin mahkemelerince hüküm verilmemiş olursa dâva zamanaşımına uğrar.
(Ek : 27/4/1989 - 3554/7 md.) 14 ve 27 nci maddeler gereğince soruşturmanın veya duruşmanın tatiline karar verilmesi halinde, tatil süresi içinde zaman aşımı işlemez.
Oda ve göz hapsinde ceza zamanaşımı:
Madde 44 - Oda ve göz hapsi cezaları kesinleştikleri tarihten itibaren bir yıl içinde zamanaşımına uğrar.
(Ek : 27/4/1989 - 3554/8 md.) 38 inci madde gereğince cezanın yerine getirilmesinin geri bırakılması halinde, geri bırakma süresi içinde zamanaşımı işlemez.
Disiplin suçlarının ihbar ve soruşturması:
Madde 14 - Maiyetinden birinin bir disiplin suçu işlediğini öğrenen her âmir yetkisi dahilindeki oda veya göz hapsi cezalariyle cezalandırılmasını uygun görmediği takdirde suçluluk sebeplerini ve suç delillerini kapsıyan bir vaka raporu düzenleyip bunu silsile yolu ile teşkilatında disiplin mahkemesi kurulan komutan veya askeri kurum âmirine en geç üç gün içinde gönderir.
Teşkilatında disiplin mahkemesi kurulan komutan veya askeri kurum âmiri herhangi bir suretle bir disiplin suçunun işlendiğini öğrendiğinde doğrudan doğruya disiplin cezası vermeye yetkili olur ve buna dayanarak oda veya göz hapsi cezasiyle cezalandırılmasını uygun görmez ise dâva açılmasının gerekip gerekmediğine karar vermek üzere derhal disiplin hazırlık soruşturması yapılmasını emreder.
Aksi halde birinci fıkraya göre işlem yapılmak üzere keyfiyeti disiplin cezası vermeye yetkili en yakın disiplin âmirine bildirir ve varsa evrakı gönderir.
Disiplin hazırlık soruşturması disiplin subayı tarafından en kısa zamanda yapılır. İhbarı yapan âmir tarafından yapılan soruşturma yeter görülürse bu, disiplin hazırlık soruşturması yerine geçer.
(Ek : 27/4/1989 - 3554/2 md.) Seferberlik ve savaş halinde yapılacak hazırlık soruşturması, sanığın askerliğinin bitimine veya seferberliğin sona ermesine veya barışa kadar tatil edilebilir.
Disiplin mahkemesinin toplanması:
Madde 17 - Disiplin mahkemesi, iddianamenin sanığa tebliğinden sonra, teşkilatında kurulduğu komutanın veya askeri kurum âmirinin emriyle toplanır.