Meskeni İşyeri Olarak Kullanmak ve tadilat
Ben makine mühendisiyim.3 villadan oluşan, ortak havuzu olan bir sitede bağımsız bölümlerden birinin sahibiyim. Sitemizde 3 ev aynı parselde ve kat irtifakı tapumuz var. Tapuda gayrimenkulmüz dubleks mesken olarak tanımlanmış...
Ancak sitemizdeki meskenlerden birisi geçen ay satıldı ve burayı alan şahıs, burayı kendisine ait sanayi ürnü mümessilliği ile içtigal eden bir limited şirketin irtibat bürosu şeklinde kullanacağını ve 8-9 kişi personel çalıştıracağını söyleyerek aldığı bina içinde büyük bir tadilata kalkıştı ve kendine bir kapı açmak maksadıyla da bahçe duvarımızı yıktı. Bunun üzerine Kaymakamlığa başvurduk. Kaymakamlık 3090 sayılı kanun çeçevesinde olayı incelemeye alınca şahıs pişman olduğunu ve duvarı eski haline getireceğini beyan etti ve anlaşma zaptı tutuldu... Neyse asıl mesele bu değil zaten. Mesele meskenin eve dönüştürülmesidir.Bu konuda formunuzda yaptğım araştırmaya gör 3 türlü durum var:
1. Tapuda mesken olan bir yerde yapılması tamamen yasak olan işler. (fırın, poliklinik, lokanta gibi)
2. Tapuda mesken olan bir yerde ancak maliklerin tamamının muvafakatı ile yapılabilecek işler.( Yukarıdaki işler dışında irtibat ofisleri, muhasebe büroları gibi)
3. Tapuda mesken olan bir yerde maliklerin muvafakatı alınmadan dahi yapılabilecek işler. Bunlar çizim ofisi, avukatlık bürosu gibi işlerdir. Fakat bunun koşulları vardır yargıtay bir kararında bunu "münferiden bir kişinin en çok bir sekreterle bağımsız olarak yapabileceği iş olarak tanımlamıştır. Bu arada yönetim planında bağlayıcı bir madde varsa bu işler dahi yapılamaz.
Bu arada tapudan yönetim planımızı çıkarttım. Yönetim planına göre "Bağımsız bölümler, bütün maliklerin muvaffakatı olmadan tapuda tescil edildikleri amaçatan başka işler için kullanılamaz, pansiyon yapılamaz" .v.s.. gibi bir madde var.
Bunları ve bu konuda formunuzdan bulduğum pek çok yargıtay kararını alan şahsa göstererek burayı 8-9 personelin çalıştığı bir işyeri haline getiremeyeceğini böyle birşey yaparsa dava açacağımı söyledim. Ancak onun cevabı "siz kanunları iyi bilmiyorsunuz dava açarsanız kaybedersiniz, kazansanız bile beni çıkarmanız 1 yıl sürer bu da bana yeter" şeklinde oldu.
Şimdi sorularım şunlar:
1. Şahıs burada tadilata devam ediyor fakat henüz işyerini taşımadı bu aşamda yapabilecek bir şey yok mu?
2.Hakikaten tasfiye 1 yıl sürer mi?
3. Hakikaten bu davayı kaybedebilir miyim?