Cevap: Payımı Nasıl Alabilrim?
Bu konuda bana yardım edicek kimse yokmu acaba sitede?
Şu koca sitede sorunum için önerisi olan, yardımcı edicek hiç kimse yokmu acaba?
Sn.saltwater, şu koca sitede sorunuzun benzeri olan cevaplanmış yüzlerce soru ve verilen cevapları bulabilirsiniz.
Kısaca;
Avukatınızla anlaştığınız vekalet ücretini siz ödersiniz.
Dava sonucu sözkonusu taşınmaz açık arttırma yoluyla satılır, satıştan elde edilen gelirden dava giderleri düşülür, kalan miktar hissedarlar arasında pay edilir, satın alan KDV sini öder.
Açık arttırma ile satışta , muhtemelen gerçek değerinin altında bir değerle satış olacağından, diğer mirasçılarla anlaşmanız hepiniz açısından daha kazançlı olacaktır.
Peki son olarak hangi davaları açmak için mahkemeye başvurmalıyım?
İzale i şuyu u ( ortaklığı bitirme) davası.
Peki son olarak sormak istediğim iki soru olacak. Benim ölen bu dedemin bir eşi var şu an hayatta. Toplam da 6 hissedar olacağız. Acaba bu hisseler herkes arasında eşitmi olacak? Veyahut babaannemin hayatta olmasından dolayı hisse paylaşımı aynı şekildemi olacak? İkincisi amcalarım ısrarlı bu gayrimenkulün kirasını vermemekte ısrar ediyor. Bahsettiğim gayrimenkul ise taksimin göbeğinde epeyce para eden bir yer. Hakkıma düşen kirayı nasıl alablirim? Son sorumsa elimi suya sabuna sokmadan gidip bir avukat tutmak istesem bu konuyla ilgili toplamda dava ücretini felan benmi veririm, yoksa herkes arasında bu ücret eşitmi bölünür?
Hissedarların hissesi eşit olmayabilir, veraset ilamında belirlenen hisseler üzerinden paylaşım yapılır. Taksimdeki yer için geriye dönük beş yılı geçmemek kaydıyla ecrimisil talep edebilirsiniz.
Avukat ücretini dilerseniz sizinle aynı niyette olan hissedarlarınızla paylaşabilirsiniz. Bunun için ortak bir vekalet verebilir ve-veya sözleşme yapabilirsiniz.
Gerçekten bana çok yardımcı oldunuz sayın avukatım. Bu konuda size ne kadar teşekkür etsem azdır. Gerçekten çok teşekkürler...
İnşallah kısmet olursa haftaya pazartes bu gayrımenkullerin olduğu şehir olan istanbula gidip dava açmak için başvurucam. Fakat bu davayı açmak için gereken maddi duruma sahip değilim. Avukatın ve dava ücretini mal bölündükten sonra alacağım bedel üzerinden avukata ödesem olurmu acaba?