Sürücü Belgesi 2.Kere Alındı AMA Sonradan Çıkan Yasada Ceza Artırılmış İse Bu Geçmişe Dönük İşler mi?
2008'de sürücü belgesine 70 promil alkollü araç kullanmaktan 2. kere el konuldu ve bunun hem para cezası tahsil edildi hem de ehliyete 2 yıl men cezası verildi ve uygulandı.
2 yıllık ehliyetsizlik cezasını da çektikten sonra 2010'da ehliyeti almaya gittimde öğreniyorum ki bir kaç ay önce kanun değişmiş 2.kere el koymalarda geri vermeden önce birde psikoteknik eğitim (3 aylık) uygulanacakmış.
Şimdi benim sormak istediğim, cezaya sonradan eklenen bu yaptırım hukuki midir? Buna itiraz hakkım yok mu? Çünkü kanun benim cezam verildikten çok sonra çıktı. Her sonradan çıkan kanunda daha önceden verilen cezalar değişir mi böyle hukukta? Yoksa o tarihten sonra işlenen suçlar için mi uygulanıyor olması gerekir.
Benim bildiğim ikjincisi ama ben hukukçu değilim sizlerden fikir sormak istiyorum. Eğer bir şansım varsa buna itiraz edeceğim bu uygulamaya. Nitekim son bir yıldır yurtdışında çalışıp Türkiyede 1hafta-10günden fazla kalamadığım için de 2 yılı doldurmama rağmen ehliyeti alamadım ve geri döndüm son gelişimde. Onu alamadığım için bulunduğum ülkede de araba kullanamıyorum. İşin bir de böyle bir boyutu var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Cevap: Sürücü Belgesi 2.Kere Alındı AMA Sonradan Çıkan Yasada Ceza Artırılmış İse Bu Geçmişe Dönük İşler mi?
Soru çok net ve hukukçu birisi için cevapta çok net olur sanıyordum ama okuyan onlarca kişiden hiç bir cevap alamadım???
Cevap: Sürücü Belgesi 2.Kere Alındı AMA Sonradan Çıkan Yasada Ceza Artırılmış İse Bu Geçmişe Dönük İşler mi?
Lehe olan kanun uygulanır. Temel kural budur. Hem olayın olduğu sırada uygulanan yaptırımlar uygulanmalıdır sadece. Kanun hükümleri lehe olmadığı sürece geriye yürütülemez. Yapılan işlem hukuka aykırı olur bence.
Bence de öyle olması lazım ama ehliyetimi vermediler işte alamadım.. tabii bu benim kendi mantığımla yürüterek bulduğum bir sonuç ama ben hukukçu değilim.. Bu arada öğrenebilirmiyim siz hukukçu musunuz? Verdiğiniz fikir hukuki mi yoksa sizde mi benim gibi sadece mantık yürütüyorsunuz?
Çünkü bu konuda bir şeyler yapmayı düşünüyorum.. dava açabilirim belki ama ilk önce hukukçu birinin tavsiyesine ihtiyacım var. Bir de nasıl bir yol izlemeliyim konusunda tavsiyeye ihtiyacım var..
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle bahsettiğiniz eğitim 2003 yılından bu yana kanunun 48.maddesinde yeralmaktadır.