Araç İpotekli Tüketici Kredisindeki Kefalet
İyi günler,
Bir arkadaşım, aracı üzerinden tüketici kredi kullanmıştı. Bende kefil oldum. Borcun bir kısmı ödendikten sonra kalan kısmını uzun bir süre ödeyemedik. Dosya icralık safhaya geldi.
Daha sonra kalan borçla ilgili yapılandırma yapıldı. Fakat yapılan protokolde kalan borç için arkadaşımın imzası alındı. Ve kalan borçla ilgili cezai müeyyidenin muhatapı olduğuna dair adliyedeki dosyaya protokol eklendi.
3 taksitten 2 si ödendi ve kalan taksit ödenmedi. Arkadaşıma ulaşamayan avukat bunun üzerine bana döndü. Ve borcu benden tahsil etmek istiyor. Sürekli beni arıyor ve ben kendisine bir protokol yapıldığını, bana dönmesinin hukuksuz olduğunu anlatmaya çalıştım. Kendisi ise kefil olduğum için protolde olsa ödenmediğinde bana dönebileceğini söyledi.
Bunun doğruluğu nedir? Siz bilgili arkadaşlardan cevabını rica ederim. Saygılarımla
Cevap: Araç İpotekli Tüketici Kredisindeki Kefalet
Tüketici kredilerine kefalet nedeni ile kefile rücu edilmesi belli şekil şartlarına bağlanmıştır. Yasal düzenlemeye göre alacaklının borçlu nezdinde belli takip usullerini yerine getirdekten sonra alacağın tahsili mümkün olmuyorsa o takdirde kefile rücu söz konusu olmaktadır. Arkadaşınızın banka vekili ile yaptığı protokol sizi bağlamayacağı gibi sizi kefillikten kurtaran bir işlem de değildir. Alacaklı vekilinin prosedürü tamamlaması halinde kefil sıfatı ile borcun sizden tahsili için takip başlatabileceğini bilmelisiniz. Asıl borçlu ile temasa geçerek bir an önce borcun kapatılmasını sağlamanız yerinde olur.