Kiracının kontrat bitiminden 3 ay sonra boşaltma isteği durumunda kontrat bitiminde boşaltılması için ne yapmak gerekir?
Merhaba
Forumda kira hukukuyla ilgili yüzlerce soruna cevap verilmiş, fakat benzer bir durum bulamadım. Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Kontrat tarihimiz 01 ağustos 2009, geçerliliği 1 yıl. Eve girerken tahliye taahhütnamesi de imzaladı. Şimdiye kadar kiralarım zamanında yatırıldı, kiracımla bugüne kadar problem yaşamadım açıkçası. Yalnız şu an yaşadığımız problem şu:
Kiracım evleneceğini söyleyerek ek zaman talebinde bulundu. Kontrat bitiminden en az 3 ay sonra boşaltmak istediğini söylüyor. (Aslında boşaltmayı düşündüğü tarih 5 ay sonra) Bu süre aslında bu kadar uzun olmasa kabul ederdim, bir buçuk ay bekleyebilirim. Fakat eve ailem tadilat yapıp taşınacak. Sonuçta kendisinin plan programı olduğu gibi başkalarının da var. Şimdiye kadar halim selim duran kiracım işine gelmeyince ters ters konuşmaya başladı. En son 15 Eylülde (yani bizim ona verdiğimiz ekstra 1,5 ay sonra) çıkacağını söyledi. Ama kontrat ağustosta bittiği için otomatik olarak kontrat kendini yenilemiş sayılacak. Bu durumda bize 15 eylülde çıkacağım deyip aralığa kadar evi boşaltmamasından endişeliyiz.
Bu durumu yazılı hale getirmek için ne yapmalıyız?
Not: İhtar yada protesto çekmiş olsam bile diyelim ki mahkemelik bir durum gerçekleşecek olsa dava tarihi yaklaşık olarak ne kadar zaman sonra verilir?
Şimdiden teşekkürler, Antalya'dan selamlar
Cevap: Kiracının kontrat bitiminden 3 ay sonra boşaltma isteği durumunda kontrat bitiminde boşaltılması için ne yapmak gereki
Eğer bu süre zarfında kirasını düzenli olarak öderse, mahkemeye verip eve ihtiyacınız olduğunu belgelemeniz kaydıyla 7-8 ayda evden çıkartma şansınız var. Ama kesin değil.
Eğer kirasını ödemezse yaklaşık 6 ayda evden çıkartabilirsiniz.
Mahkemenin yoğunluğuna göre süreç bunun iki katına kadar da çıkabilir.
Ev sahibinin elindeki koz ise şu:
Eğer sözleşme otomatik olarak bir sene uzarsa ama 3 ay sonunda evden çıkarsa siz kalan aylardaki kiraları da isteme hakkınız olduğunu hatırlatabilirsiniz.
Kiracının elinden 15 eylül'de çıkacağım diye bir kağıt alsanız bile bu kağıda dayanarak tahliye etmeniz de nereden baksanız 6 ay sürer.
Kiracıdan senet/depozito+imzalı kağıt gibi birşey alırsanız olur ancak. Örneğin "A adresindeki evi X tarihinde boşaltacağım aksi taktirde verdiğim Y lira depozito hakkında hak iddia etmeyeceğim" diye.
Cevap: Kiracının kontrat bitiminden 3 ay sonra boşaltma isteği durumunda kontrat bitiminde boşaltılması için ne yapmak gereki
Cevabınız için çok teşekkürler. Bu şartlarda yazı alsam bile madem 6 ay sürecek en iyisi biraz baskı yapıp çıkış sürecini hızlandırmaya çalışmak. Zaten en geç aralıkta çıkmak istiyor, mahkemeyi işgal etmeye gerek kalmayacak bu şartlarda. Bırakalım istediği zaman çıksın.
Tekrar teşekkür ederim