Süresi dolmuş sözleşme sonucunda işten ayrılma
özel bir sağlık şirketinde 3 yıl sözleşmeli çalıştım. 4.yılımda şözleşmeyle ilgili ne ben nede işyeri ses çıkarmadı(yani yeni sözleşme yapmadık).ve ağustos ayında işyerindeki 4. yılım olacak.
ama ben işten çıkmak istiyorum.haklı anlamda işten çıkmak için ne yapmam gerekiyor.(çünkü patron çıkanları tehdit ediyor mahkemeyle).
Ayrıca 3 yıllık sözleşmemde işverene işten çıkmadan 3 ay önceden bildirme yapılmalı deniyor.Fakat O sözleşmenin süresi doldu ve 1 yılda yenilenmeden üzerinden geçti ne olacak.
umarım karışık anlatmadım.acil yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler.
Cevap: Süresi dolmuşsözleşme sonucunda işten ayrılma
Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Cevap: Süresi dolmuş sözleşme sonucunda işten ayrılma
biraz daha açık yazarmısınız.eski sözleşme üzerinden bir yıl geçmek üzere.ihtarnamemi çekmeliyim?ihtarnameden sonra kaç ay beklemeliyim?
İşin gereği bazı özel şartlar varsa ancak belirli süreli sözleşme yapılabilir.Geçerli şartlar yoksa, yapılan sözleşme baştan itibaren belirsiz süreli olarak kabul edilir dava durumunda.İşin belirli süreli sözleşme ile yapılacak bir iş olup olmadığına bilirkişi incelemeleri sonucu mahkeme karar verecektir bu durumda.
3Yıllık sözleşmeniz sona ermesine rağmen, herhangi bir bildirimle sona erdirilmemiş , çalışmaya devam etmişseniz , başta imzaladığınız 3 yıllık sözleşme aynı şartlarla ilk yıl için geçerli olacaktır. Bu durumda uzatmadaki ilk yılın dolması ile işverene artık çalışmaya devam etmeyeceğinizi bildirip ayrılabilirsiniz.Haklı sebepten kastınız kıdem tazminatı-ihbar tazminatı ise, eğer fesih sebebiniz işverenin kusurndan kaynaklanan bir sebep değilse, herhangi bir tazminata hak kazanamazsınız.
çok teşekkür ederim. en az 10 siteye yazdım sorunumu en fazla ilgileneni burası.
tazminat falan istemiyorum.sadece bu işten karşı tarafa koz vermeden kurtulmak istiyorum.çünkü şuana kadar farklı yıllarda işten çıkan 3 personelede dava açılmış.2 sinden tazminat alındı.
peki arkadaşlar aşağidaki şartlara göre noterden ihbarnamemi ne zaman göndermeliyim işverene.
4.SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : .3...Yıl süreli olan bu iş sözleşmesi, ..31.../..08.../...2006....... tarihinde başlamış olup, ..31.../...08./....2009.. tahinde her hangi bir bildirim yapılmaksızın kendiliğinden sona erer. İşveren gerektiğinde süresi dolmadan da sözleşmeyi feshedebilir.
5. İŞE BAŞLAMA TARİHİ: ..01../.11..../.....2006...
6. DENEME SÜRELERİ: Deneme süresi iki aydır. Taraflar, bu süre içinde iş sözleşmesini ihbarsız ve tazminatsız feshedebilirler.
Belirli süreli iş sözleşmesinin tekrarı, uzaması durumu ile ilgili iş kanununda uygun tanım bulunmaması durumunda Borçlar Kanunu ilgili maddelerine başvurulacaktır.
İlgili maddeler:
'' Borçlar K. Madde 338 - Hizmet akdi, muayyen bir müddet için yapılmış yahut böyle bir müddet işin maksut olan gayesinden anlaşılmakta bulunmuş ise, hilafı mukavele edilmiş olmadıkça feshi ihbara hacet olmaksızın bu müddetin müruriyle, akit nihayet bulur.
Madde 339 - Muayyen bir müddet için yapılan hizmet akdi bu müddetin mürurundan sonra her iki tarafın sükutu ile temdit edildiği takdirde, akit, aynı müddet ve fakat nihayet bir sene için tecdit edilmiş sayılır.''
İşvereninizle aranızda imzaladığınız başkaca bir sözleşme yoksa, işverene yapacağınız yazılı bildirimle, yeni dönemde çalışmaya devam etmeyeceğinizi bildirirseniz, 01.09.2010 tarihi itibariyle işe gitmenize gerek kalmayacaktır.
cevap için çok teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar.