Ön İnceleme Raporunu İsteyebilir miyiz?
Selamlar,
Cumhuriyet Savcılığı'na vermiş olduğum şikayet dilekçesi sonucunda, Savcılık dosyayı Kaymakamlığa göndererek soruşturma onayı istemiş. Ancak Kaymakamlık yaptırdığı ön inceleme raporunu da dikkate alarak soruşturma izni vermemiş. Kararda yer alan gerekçelerin dahi hukuka uygun olmadığını düşünüyorum. Bu ön inceleme dosyasını (benim ifadem, karşı ifadeler, belgeler ve ön incelemecilerin görüşleri vb.) bilgi edinme hakkı kanunu çerçevesinde isteyebilir miyim? Buna ilişkin bir BEDK veya yargı yararı var mıdır? Teşekkür ederim.
Cevap: Ön İnceleme Raporunu İsteyebilir miyiz?
Bilgi Edinme hakkı Kanunu kapsamında isteyebilirsiniz... 15 gün içerisinde vermeleri gerekir ama işi yokuşa sürmek de isteyebilirler... Soruşturma izni verilmemesi kararına karşı 10 gün içerisinde itiraz hakkınız var... Süreyi geçirmeden, bağlı bulunduğunuz Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etmenizi öneririm. Soruşturma dosyası size verildiğinde, ilave etmek isteyeceğiniz hususlar olursa, ek bir dilekçe ile mahkemeye sunabilirsiniz...
Bölge İdareye başvuracağım ama dosyayı edinmem daha iyi olur tabi, sanırım BEDK genelde olumlu yanıt veriyor bu başvurulara.
Sayın Kantaroncu;
Bölge İdare'ye iki gün içide başvuracağım, hazırlığımı tamamlamak üzereyim. Ancak Kaymakamlığın soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararın altında bu karara itiraz edebileceğim yazıyor. İtirazda bulunursam mahkemeye gönderileceğini de belirtmişler. Bu yolu seçersem, kaymakamlık büyük ihtimalle benim itiraz dilekçemi ve ön iceleme dosyasını mahkemeye gönderecek. Kendim, bir dilekçe ile bölge idareye başvurursam ön inceleme dosyası elimde olmadığı için mahkemeye sadece dilekçem gitmiş olacak. Mahkemenin de en geç 3 ay içinde davayı sonuçlandıracağı düşünülürse, ön inceleme raporunu kaymakamlıktan istemeye gerek duyarlar mı? Sonuçta ön inceleme raporunun mahkemede olması benim açımdan daha olumlu. Bunun yanında, ben mahkemeye sunacağım dilekçede ön inceleme raporunun istenmesi yönünde talepte bulunabilir miyim? Gerçi bu mahkemenin işine karışmak gibi de algılanabilir. Bu konu kafamı karıştırdığı için sormak zorunda kaldım.