SRC Belgesi Adaletsizliği
Konuyla ilgili olanların iyi bildiği üzere Türkiye'de Karayolları Taşımacılık Hizmetlerine AB kapsamında standartizasyon getirilmesi amacıyla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlere Yetkili kuruluşça eğitimini alıp Bakanlığın düzenlediği merkezi sınavda başarılı olunması koşuluyla SRC belgesi alma zorunluluğu getirildi.
Fakat 25.02.2003 tarihinden önce C, D, E, ehliyeti almış olan sürücüler (B sınıfı ehliyetliler 25.02.2003'ten önce 3 yıllık SGK kaydı ibraz eederek) başvurmaları halinde 25 TL'lik belge ücretine mukabil, eğitim ve sınavdan muaf tutularak SRC Belgesi alabiliyor.
1999 tarihli B sınıfı ehliyetim olmasına rağmen 25.02.2003 tarihine kadar SGK kaydım 3 yılı doldurmadığı için SRC belgesini eğitim ve sınav ile toplamda (250 Kurs+50 Sınav harcı+25 Belge ücreti) 325 TL'ye almış, gördüğüm SRC eğitiminin yararını savunan bir vatandaş olarak. Yukarıda belirtilen şartları taşıyan sürücülerin hiçbir eğitimden geçirilmeden edindikleri tecrübeleri sınavla dahi ölçülmeden sadece 25 TL Belge ücreti yatırarak SRC Belgesi almaları bana göre "sadece maddi gelir elde etme amaçlı" büyük bir ayrımcılık ve adaletsizliktir.
Kanun ya da Yönetmeliği bu haliyle uygulamaya koyan kuruma karşı, bu adaletsiz uygulamalarından ötürü uğradığım maddi ve manevi kaybın tazmini konusunda emsal oluşturması amacıyla dava açma niyetindeyim.
- Benzer konuda açılmış/karar alınmış dava mevcut mu ?
- Bu davayı hangi mahkemeden açmalıyım ?
- Mahkeme bu dava için Avukat tayin eder mi ?
- Kamu Kurumu aleyhinde davayı kazanması durumunda kariyeri olumsuz etkilenmesi endişesiyle, Avukat davayı almak istemeyebilir mi ?
- Avukatlık ve diğer mahkeme ücretlerini davayı açarken mi ödemeliyim ?
Konu hakkında aksini düşünenlere de saygım olduğunu, amacımın kanunun doğru ya da yanlışlığını tartışmak değil, haksızlığı hisseden her duyarlı Vatandaşın yapması gerektiği gibi Adli makamlarca kamu ve şahsi vicdanımı rahatlatmak olduğunu ayrıca belirtirim.
Cevap: SRC Belgesi Adaletsizliği
Merhaba
Src belgesi başvuru larında muafiyet şartarı devam etmekte olup başvuru koşullarında düzenlemeye gidilmiştir. Src belgesini muafiyetli alabilmek için 25 şubat 2003 öncesi ehliyet sahibi olmak yeterlidir. Bundan önceki yıllarda talep edilen 25 şubat 2003 tarihinden önce ssk veya bağkurlu olma şartı kaldırılmıştır. Önceki uygulama ile 25 şubat 2006 tarihine kadar en az 3 yıllık ssk veya bağkur kaydının olması şart koşuluyordu. Şimdi ise bu şart kalkmış olup sadece ehliyet almış olmak yeterlidir.
Muafiyetli src başvuruları için istene evraklar
1. Ehliyet fotokopisi
2. Kimlik fotokopisi
3. Biyometrik fotoğraf
4. Trafik şubeden alınmış ehliyet gbt evrakı
Şimdilik bu kadar detaylı bilgi almak isteytenler web sitemizi inceleyebilir yada bizimle iletişime geçebilirler. iyi çalışmalar