Ölünceye kadar bakma akdi
teyzemden kalan Ö.K.B.A ile bir mirasım var ve teyzemin çocukları yok ,kendi ailem olmasına rağmen teyzem yaşlı ve yalnız kaldığından dolayı ben yaklaşık 16 yıldır teyzemle kalıyorum,yaşım 31 , sadece teyzemin ölen eşinin üstüne çocuğu var.Oda mallar teyzeme çok kalmasın diye teyzemin haberi olmadan eniştem yapmış.teyzemin 2 kardeşi sağ , birisi annem birisi dayım,dayımın evlatlık 2 çocuğu var,sorum şu
1 - teyzemim çocukları yok, vefat ettiğinde allah göstermesin saklı pay hakkı vb gibi... olupta dava açacak birisi var mıdır.?
2 - Ölünceye Kadar bakma akdi ile olan daireye ipotek veya icra işlemi teyzem sağ iken yapılabilir mi ? Kredi,kredi Kartı borcu vs , ayrıca şu an tapu benim adıma çıkartıldı bu işlemden sonra.
Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: ölünceye kadar bakma akdi
Teyzeniz vefat ettiğinde , hayatta kalan eşi, çocuğu, anne-babası yoksa, saklı pay iddiasıyla miras hakkına ulaşabilecek kimse yoktur.
peki haciz icra vs konabilir mi ?
Sayın Engin Oğuz,öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.Ama aklıma takılan bir konu oldu tereddütte kaldım , bir avukat tanıdığımızda bu durumda haciz konulamaz die bilgi verdi çelişkide kaldım hangisi doğrudur die , ayrıca bu Ölünceye bakma akdi ile benim üzerime olan evi teyzem istediği takdirde dava açarak geri alma imkanı var.Böyle bir duurumda nasıl haciz konabiilir,varsayalım haciz koydular,o zaman teyzem dava açarak evini geri alabilir,sonuçta ölünceye kadar bakma akdi var arada.veya, örneğin icra ile bu evin satılması durumunda o zamanda teyzem mağdur durumda olacak dolaylı olarak,ben hukukun böyle bir şeye imkan verdiğini düşünmüyorum ama tabii bilenler sizlersiniz,bana mantıklı bir hukuku kuralıymış gibi gelmiyor.Saygılarımla vereceğiniz aydınlatıcı cevap için teşekkür ederim...
Ölünceye kadar bakma akdi alacaklısı imtiyazlı alacaklıdır. Alacağını takipsiz alabilir. Tapuda malik görünenin gsyrimenkulü haciz edilebilir.
Avukat bey merhaba.
Eniştemin hanımı ölmüş, anne ve babası da ölü. Sadece evli olan kızkardeşleri var. çocuğu filan da yok. Dul olan Ablamla gayriresmi evli ve öldükten sonra ablamın mağdur olmaması için sadece kendi şahsı üzerine tapuda kayıtlı olan gayrimenkulleri ile bankada olan parasını ve evinde olan diğer menkullerini ablama verilmesini istiyor. Ayrıca babasından kalan gayrimenkullerinden de kendi hissesine mahkeme yoluyla düşecek olan payını da vermek istiyor.
Bunun için öldükten sonra bozulmayacak ve vereceklerinin ablam üzerinde resmiyet kazanması için vasiyetmi düzenlenmesi gerekir, ölünceye kadar bakma akdimi düzenlenmesi gerekir ve bunlar nerelerde düzenlenmesi ve nereye sunulması gerekir. Öldükten sonra önereceğiniz düzenlemenin bozulup bozulmama (kızkardeşlerinin itirazı veya mahkeme hakiminin kararı ile) derecesi varmı.
Eğer olmuyorsa ilerde bozulma ve ablamın mağduriyeti söz konusu olursa ne gibi şekil ve yöntem izlememiz gerekir. Yani eniştem bunların hepsini tapuda şimdide ablama tapulamak istiyor ama kendisi önce ölürse ablama ( ki ablamında dul olmasına rağmen mirasçısı olabilecek anne ve babası ile eşi ve çocuğu yok. Onunda sadece evli olan kızkardeşleri ve erkek kardeşleri var.) sattığından dolayı mağdur olabilir diye düşünüyor. Bu sebepten bir formül bulamıyoruz.
Çok acil bilgi verirseniz memnun olurum. Teşekkürler
Muayyen mal vasiyeti yapabilir mirasçı nasp edebilir. Kardeşlerinin miras hakkının 1/4 ü mahfuz hisseleridir bu oranı geçen kısım için dava açmaları mümkündür. Bu işlemler noter huzurunda yapılabiliniyor.
Özür dilerim. Yani eniştem ablama mal varlığını ölünceye kadar bakma akdi ile noterde verirse ve bunu tapuya da işlettirirse eniştemin kardeşleri eniştem öldükten sonra bunu bozdurup hisse alabilirlermi
Ölünceye kadar bakma akdi ile ne var ne yok gayri resmi de olsa eş üzerine verilir mi? Buna da itiraz etme hakları vardır.