ABD'de ikamet eden borçlu hakkında nasıl icra işlemi yapılır?
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında hali hazırda yürürlükte olan icra hukuku konusunda bir adli yardım anlaşması bulunmakta mıdır?
Türkiye’de kesinleşmiş bir mahkeme kararına istinaden şu anda ABD’nin UTAH eyaletinde ikamet etmekte olan borçlu aleyhine icra takibi yapmak ve alacağımı tahsil etmek istiyorum. Bu konuda izlememiz gereken prosedür hakkında bilgi talep ediyorum.
ABD’de ikamet eden borçlunun, borcunu ödememesi halinde başvurabileceğim haciz, icra yoluyla satış gibi yollar mümkün müdür?
Saygılar
Cevap: ABD'de ikamet eden borçlu hakkında nasıl icra işlemi yapılır?
Türk Mahkemelerinin vermiş olduğu karar yalnızca Türkiye'de icraya konulabilir. Amerika'da icra takibine konu edilmesi için Amerika Mahkemelerinin Türk MAhkemesinin kararını tanıması gerekmektedir. Eğer karşı tarafın Türkiye' de bir malı mevcut ise Amerika'da takip başlatmanın bir anlamı yoktur. Karşı tarafa tebligat yapıldıktan sonra itiraz olmaması haliinde borçlu konumuna düşecek karşı tarafın itiraz etmemesi üzerine takip kesinleşir ve Türkiye'deki mallarını haczedebilirsiniz. Av. İrfan Emrah KAYAHAN
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler, benim yapmak istediğim Türkiye'deki mahkeme kararını ABD'de tenfiz etmek değil. Burada kesinleşmiş olan mahkemenin icra kararını ABD'de uygulamak istiyorum.
İlgili kişinin Türkiye'de malvarlığı yok. Türkiye'de alınmış bir icra kararını ABD'de uygulamaya sokacak bir adli yardım anlaşması olabilir mi, bunu öğrenmek istiyorum.
Saygılar
Böyle bir sözleşme olması mümkün değildir. Türk makamlarının vermiş olduğu bir kararı Amerkida icra edemezsiniz. Böyle bir anlaşma olamaz.