Haneye Tecavüz ve Hakaret
Merhaba
Öncelikle böyle bir site bulunması beni çok mutlu etti. Bu sitede emeği geçen herkese minnettarım.
Sormak istediğim husus şu:
Annem daha önceden yaşanan bir durum üzerine halama gitmiş ve yaşanan olay üzerine tartışmışlardır. Bunu üzerine halamın oğlu bana internet üzerinden mesaj çekmiş ; annenim, halama ve eşine hakaret ve tehdit ettiğini yazmıştır. Evin girişinde güvenlik kamerası ve ses kayıt cihazi varmış ve konuşulanları gürüntülü ve sesli olarak kaydetmiştir (Böyle iddaa etmektedir.). Kaydettiği cd ile pazartesi günü ilk iş olarak savcılığa verecekmiş. Yazının bir kısımı burdadır:
Ben zamanında uyansaydım annen için iyi olmayacaktı neyseki evin giriş balkonunda Güvenlik kamerası ve ses kaydedici cihaz vardı CD yi ilk işim pazartesi günü savcılığa vermek olacak ve annen hakkında haneye tecavüz ve hakaret tehdit den dava açacağım.Annen kadınlar cezaevi nasılmış görsün.
Bu yazıda bence tehdit içeren unsur bulunmaktadır. Ayrıca daha önce yaşanan olayları da düşününce kasıtlı olarak yapıldığını kesin olarak söyleyebilirim. Yaşanan tartışmada hiçbir şekilde annem hakarette bulunmamış aksine halam annemi hırsızlıkla suçlamıştır.
Sorum ise: 1-Bu olay karşısında kendimizi nasıl savunabiliriz ?
2- Buradaki ses kaydı veya görüntü delil olarak kullanılabilir mi ? (Delil hukuka uygun mudur ?)
3- Bu konu hakkında manevi tazminat davası açabilir miyim ?
Şimdiden çok teşekkür ederim yardımınız için....
Cevap: Haneye Tecavüz ve Hakaret
Eğer kayıtlı ses yada görüntü var ise, elbetteki mahkemeye bunları sunabilirler ama bunları delil kabul etmek mahkemenin insiyatifindedir. Bildiğim kadarı ile mahkeme emri olmadan yapılan ses ve görüntü kayıtları delil olarak kabul görmemekte. Ancak yine de bence diğer delil ve şahitlerle birlikte mahkemeye sunulduğunda, kararı doğrudan etkilemektedir.
Halanızın oğlunun yazısında da bana göre tehdit de yok, hakaret de. "Zamanında uyansaydım iyi olmayacaktı" demiş. Ama uyanmamış ve bir sorun yaşanmamış. İlerki zaman içinde herhangi bir tehdit sözü yok.
Konu hakkında manevi tazminat davası açabilmeniz için, yine bildiğim kadarı ile, konu ile alakalı kazanılmış bir dava olması gerekmekte. Zaten ortada maneviyatınızı zedeleyen (en azından anlattığınız kadarı ile) bir durum da yok.
Bence bundan hiç bir şey çıkmaz.
Bunların hepsi benim fikrim. Hukukçu değilim. Saygılar