Araba Dolandırıcılığı ve Noter Kusuru
Yaklaşık 1 ay önce sahte kimlik ve sahte vekaletname ile (Kimlikteki bilgiler ve vekaletnamedeki bilgiler başkasına ait olup dolandırıcılar kendi resimlerini kullanmışlardır.) Konya ilinin Akşehir kazasında bulunan noterden 06 plakalı bir araç satın aldım. Aracın ruhsatta yazan şase numarası ile emniyet kayıtlarındaki şase numarası farklı olmasına rağmen, noter bu satışı yapmaması gerekirken, bize aracın satışını yaptı (Biz aracı görmek için şüphelendiğimizde, satışı yapan katip bize adamları tanıdığını ve güvenmemizi söyledi. Yanımda kayınbiraderim de vardı). Ayrıyetten vekaletnamdeki (araç sahibinin) yazılan şase numarası ile satışı yapılan şase numaralarıda birbirinden farklıdır. Vekaletname de, aracın satış işlemide aynı noterden yapılmıştır. Araştırmamız sonucunda, aracın çalıntı olduğu ortaya çıkmış, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmiştir.
Bu durumda ne yapmam gerekir? Hangi yolu ya da yolları izlemeliyim? Denizlide ikamet etmekteyim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Araba Dolandırıcılığı ve Noter Kusuru
Ampzen rumuzuyla yazan arkadaşın başından geçenlerin bir benzerini de ben yaşadım. Vekaletle aldığım aracın (vekalette yazan) şase numarası ile emniyetteki dosyasa yazılı şase numarası tutmamasına rağmen, noter satış yapmıştır. Satış yapılan aracın çalıntı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda ne yapmam gerekir? Satıcıları bulamadığımıza göre notere karşı dava açabilirmiyim? Ne davası açabilirim?
Dolandıran şahıslarla birlikte noteri de savcılığa şikayet edip tazminat davası açılabilir.
benim başımada böyle bir olay geldi ama evrak sahteciliğide yok vekaletle de satış yok adam bizzat ruhsat sahibi ve satışı noterde yasal bir şekilde yaptı ben ruhsatımı çıkardım 20 gün bindim sonra aracıma el koyuldu hala geri alamadım sırf bir savcının insiyatifi ile araç elimden alındı. şimdi paşa paşa biniyorlar aracıma ve cezalarıda bana geliyor. o vicdanlı savcı adaletli savcı gerçek savcı diyebilirdi ki araca satılamaz şerhi koyun mahkeme sonucunda kim haklıysa o alsın ama yok o zaman nasıl madur edebilirki vatandaşı.