bir vatandaş olarak (anayasa mahkemesi başkanlığına sunulmak üzere ...... valiliğine) diye bir dilekçe verebilirmiyim, veya nasıl verebilirim.
Printable View
bir vatandaş olarak (anayasa mahkemesi başkanlığına sunulmak üzere ...... valiliğine) diye bir dilekçe verebilirmiyim, veya nasıl verebilirim.
Anayasa Mahkemesi Başkanlığına ne amaçla dilekçe yazacaksınız? Bu veriyi sunarsanız yardımcı olabiliriz.
82 Anayasası kişilere Anayasadaki bir hükmün iptali için AYM'ye bireysel başvuru hakkı vermemiştir.
Ancak açtığınız veya size açılan davanız varsa ve bu dava ile alakalı bir hükmün anayasaya aykırı olduğunu iptalini isteme hakkınız var.(somut norm denetimi).Onun haricinde anayasaya aykırılığı tek başınıza Ece CANTUTAN'ın da dediği gibi bireysel olarak başvuramazsınız.
Anayasa Mahkemesine her vatandaş dilekçe verebilir. Ancak bunun bir sınırı vardır. Bu sınır konusuna Sevgili Ece ve Tuğrulhan Dip değinmişler. Ancak takdir edilecektir ki Anayasa Mahkemesine verilmek istenen her dilekçenin konusu "anayasa yargısı" olmak zorunda değildir.
Anayasamızın, dilekçe hakkını düzenleyen 74. maddesinde, "Vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir." denilmektedir. Dolayısıyla konusu anayasa yargısı olan bir dilekçe haricindeki dilekçeleri Anayasa Mahkemesine ulaştırmak mümkündür.
Avukat bey bi sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Bursada açmış oldugum bir davadan dolayı taraflar arasında yapmış oldugumuz adi sözleşme gereği 17.000 TL alacagım vardı bunun 9.000 TL aldım ama geriye kalan 8.000 TL yi alamıyorum bunda ne gibi bir işlem başlata bilirim ve Adi sözleşme ile icra takibi yapabilirmiyim. Dava açacak olursam ben Ankarada oturuyorum borçlu Bursa da şirketi var orda ikamehgah ediyor nereye acmam gerekir davayı Yardımcı olursanız minnetdar olurum