Cevap: Tam bağımsız ülke hayali
Kendi içimizde uzlaşamamış ''Tam bağımsız'' olamamış durumdayken dış siyasetteki ''Tam bağımsız''lığın yazdığınız gibi hayali ile yetiniriz. Faşist yönetimlerde dahi insanlar daha ciddi delillere dayandırılarak suçlanırken ülkemizde tamamıyle dayanaksız ve uydurma iddialar ile davalar açılıp, yok sayılması gereken deliller doğrultusunda hakimlerimiz bazı cemaatlere uzak duran Cumhuriyetçi Kemalist insanlarımızı mahkum ediyorsa ülkede iktidarı arkasına alarak suç işleyen hukukçular var demektir.
Nasıl ki evrensel hukuk kurallarına tüm dünya ülke ve insanlarının uyması gerekiyorsa, bu durum, diğer durumlar için de geçerli değil midir? Yani küreselleşme çerçevesinde bağımsız kalabilmek mümkün müdür? Nasıl?
Küreselleşme eşitler arasında olur. Dünya düzeninde bu durum farklı işliyor. Eşit olmayan sermayeler arasında küreselleşme mümkün değildir, zaten küreselleşme yayılmacılığın sermaye boyutu konumunda. Sermaye sahipleri de belli... Düzen tutturulmuş ve devam ediliyor. Tam bağımsız ulus devletinde bu böyle mi olur ?
Değişimden bahsettik, Cumhuriyetçi Kemalistler kimler ? Bana gerçek anlamda Kemalizmin gayesine uygun politika yapan, yayın yapan, kurumsal işlevlerini yerine getiren bir kaç örnek kim verebilir ? Sorun burda. Kimisi hayır efendim var aslında diyor ve örnek olarak soruşturma geçen asker kimseleri gösteriyor. Kimisi Cumhuriyet Halk Partisini gösteriyor. Örnekler çoğaltılabilir. Düşünsel bazda bu kimseler ne düşünür bilemiyorum.
Tepede büyük savaş var...
Kemalizmi özümsemiş bilenlerimiz derhal uyanmalı ve bu savaşa dahil olmalı.