Birikmiş iştirak nafakası borcu
Merhaba benim annemle babam 90 senesinde boşandı.Velayetim anneme verildi ve bana nafaka verilmesine karar verildi.Babam o yıldan beri nafaka ödemiyor.2003 yılında annem nafaka arttırımı ve birikmiş nafakanın ödenmesi için dava açtı.Karşı taraf temyize gitti ama kabul edilmedi.Bunun üzerine anneme tekrardan icraya vermelisin denildi.Ancak 18 yaşın altındaydım ve babam velayetimi alır diye korktuğumuzdan devam etmedik.Şimdi 18 yaşını aştığım için tekrardan icraya verdik.İcrada bulunan yetkililer kağıda ;birikmiş nafakanın babamın emekli maaşının 1/4 ünden kesileceğini ve her ay işleyen nafakanında faiziyle ödenileceğini yazdı.Bugün 15.gün oluyor pazartesi gittiğimde eğer bir engel çıkmamışsa para ödenmişmi olacak?Bu para zaman aşımına uğrayıp bana ödenmeyebilirmi? yada temyize gidilebilirmi ? Bu parayı kesin alabilecekmiyim? ilginiz için şimdiden teşekkürler ..
(üniversite öğrencisiyim bu da ödenmesi için iyi bir etkenmiş)
Cevap: Birikmiş iştirak nafakası borcu
18 yaşınızı ikmal etmiş olmakla elinizdeki karara göre sadece birikmiş nafakayı talep edebilirsiniz bu da babanızın maaşına konulacak 1/4 'lük hacizle mümkün olacak. Ancak 15 günde maaşın gelmesini beklemeyin. Gerekli yazışmalar, postada gidiş dönüş, kurumun / işyerinin cevap verme süresi, bu arada babanızın ücrete hak kazanma tarihinin beklenmesi, o ücretin kesilerek ilgili icraya müdürlüğüne gönderilmesi... yani 1-1.5 ayı (tabii maaş haczi tebliğinden itibaren) gözden çıkarmanız gerekiyor.
Üniversite öğrencisi ve 18 yaş üstü olduğunuz için bundan sonra siz bizzat kendiniz babanıza karşı nafaka davası açabilirsiniz.
Annenizin 2003 yılında açtığı dava zamanaşımını kesmiş görünüyor. Tabii ki o karara da bakmak lazım, zira 2003 yılında bile zamanaşımına uğramış 3 yıllık bir miktar var.
Sayın Av. İlknur hanım ilginize çok teşekkür ediyorum.Bende nafaka arttırımı ve devamıyla ilgili dava açmayı düşünüyordum zaten bu olayların kesinleşmesini bekliyordum.Pazartesi adliyeye gittiğimde duruma göre bu konuylada ilgileneceğim.
17 Haziran'da icraya vermiştim bugün 26 temmuz ve bugün sonuçlandı.Maaşına haciz koyulmasına karar verilmiş ve para ay sonuna kadar bana ödenecekmiş.Adalete güvenim bir kez daha arttı..