Cevap: İsteğe Bağlı Emeklilik
Yeni çıkan kanun vatandaşın emekli olmaması için çıkarıldı desek yeridir.
Daha önce isteğe bağlı ödemek için 1080 gün çalışarak ödenmiş primi olması gerekiyordu.
ekim 2008 den sonra şart kaldırıldı. ama yeni ağır şartlar getirildi(25 yıl ve 9000 gün ödeme)
3600 gün ile yaşdan emekli olabilir.8 yıl daha prim ödeyerek, ama kaç yaşında emekli olur bilemem.sigorta başlangıç tarihi bunu etkiler
son 3.5 yılı ise çalışarak ödemeli.
kadınlar emeklilik için daha avantajlı.
kadınların 3600 gün ile emeklilik şartlarına bir bakın.
birde normal emeklilik şartlarına bakın.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. "imkansız" gibi bir cevap bekliyordum.."kadınların 3600 gün ile emeklilik şartlarına bir bakın" demişsiniz. Nereden bakayım? Hangi kanunu okumalıyım? Tekrar teşekkür ediyorum..
Kanun yada yönetmelikleri okusanız dahi yorumlamak güç olacak.
emeklilik şartlarını google dan araştırın.
siteleri takip ederseniz bilginiz epey artar.
yukarıdaki bir ifadem yanlış anlaşılabilir, şöyle ki;
son yedi yılda fazla ödenen kurumdan emekli olunur.
yani son yedi yılda en az 3.5 yıl "çalışarak" ödenirse SSK dan emekli olunur.
SSK avantajlı.
ben şöyle bir site buldum
http://www.ahmetagar.com/emekli.php
çok teşekkür ederim:..sağolun.
Merhabalar Tekrar,
ÇAlışanın sigortasının ne zaman başladığı da önemli demiştiniz. Bunu öğrendim. 1998 yılında başlamış. Sadece birkaç ay ödeme yapılmış. Sonra ben 2008 yılının Mayısında yanımda çalışan gösterip ödemeye başladım. Yani 2 yıl 2 aydır primleri ödeniyor. Bu durumda yaklaşık 15 yıl sonra emekli olabilecek. (sgk'dan girip baktım) Ben bunu hızlandırabilir miyim? Yani isteğe bağlı emekliliğe geçip daha yüksek tutarlarda prim ödeyerek 7-8 yılda emekli yapabilir miyim? Bana zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Serra.
İsteğe bağlı emeklilik bağkur kapsamına alındığı için şartları zor.25 yıl ve 9000 gün ile emekli olunuyor.
bağkur un 5400 gün ile emeklilik şartlarıda var.
sanki 3600 gün ile ssk dan çalışarak emekli olması daha uygun gibi,
50 yaş dolmuş, 15 yıllık sigorta süresi 2013 de doluyor, 3600 günü tamamlamak için 3600-720=2880 gun kalıyor.(8 yıl)
bu durumda 58 yaşında emekli olabilir.
sizin ssk nın sitesinden baktığınız normal emeklilik süresidir.
(3600 gün ile emeklik farklı bir durumdur)
bu konuların uzmanı değilim ,siz bir uzmana danışın derim.bu arada yanınızda çalışmaya devam etsin ,yani ssk yı kesmeyin.
ssk dan emeklilik daha avantajlıdır,maaş ve sartlar bakımından.en azından bugün böyle.
çok çok teşekkür ederim yardımlarınız için. gerçekten çok aydınlatıcı oldu benim için. dediğiniz gibi ssksını ödemeye devam edeceğim. Size de işlerinizde başarılar dilerim.
Hoşçakalın..