Cevap: Gizli Kamera kayıt
Elimizde delil olmaz, hakkımızı alamayız ya da kendimizi savunamayız. Bu kez kameraya alırız elimizde delil olur buda özel hayatın gizliliği bahanesiyle kabul görmez. Yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal. :(
Mobese kameraları ya da dükkanların kameraları suç sayılmıyorken vatandaşın iddiasını ispat için çektiği kayıt suç teşkil ediyorsa burda büyük bir tezat var bana göre.
Görüntüyü bilmiyorum ama telefonda sizi arayan kişinin sesini kaydetseniz kişi de size karşı suç işlemişse yargıtay bildiğim kadarıyla bunu delil olarak kabul ediyor.
Avukat arkdaşlar ilgili yargıtay kararını koyabilirler. Birden fazla karar gördüğümü hatırlıyorum bu şekilde.
Kendim bizzat da savcılığa ses kaydı verdim bir keresinde.
Olay şuydu: Enstitü müdürünü dersin kabulu için aradım normalde yasal hakkım ama dersi kabul etmemişlerdi. Tutumuş "telefonda bana küfür etti" diye disiplin soruşturması açmış benden savunma istendi savunmamı verdim aynı gün hiç soruşturma sonucunu bile beklemeden ses kaydını savcılığa verdim. iftira ve sahte evrak hazırlama ve görevi kötüye kullanma ile suçlamalarımı yaptım. Bir ay sonra savcılığın kağıdı onlara ulaşmadan önce bana " tehditten 6 ceza" verdiler, cezayı mahkemeye götürdüm. Tesadüf bu ya idari mahkemenin kağıdı ile önceden savcılığa verdiğim dosya (savcılık dosyayı üniversiteye yollamış kişi hakkında dava açabilmek için) aynı gün üniversiteye ulaşmış bir baktım müdürlükten istifa etmiş :)
Kendi masumiyetini ispatlamak için elde başkaca kanıtta kalmıyorsa, kendinin başkasıyla yaptığı konuşmaların kaydının suç sayılmadı durumlar oldu.Ama çok karışık işler.Başkasını suçlamak maksadıyla alınan kayıtlarda hep sıkıntı çıkıyor.Yargının bir konuda bir çok farklı kararı var.Her dava kendi içinde değerlendirildi için 1-2 uç örnekte suç olarak değerlendirilmemesi izinsiz ses kaydının yapılabileceği anlamına gelmez.Her halükarda karşı tarafın bundan şikayetçi olma hakkı ve bunun ceza davasına dönüşme ihtimali vardır.
EVet bazen masumiyetinizi kanıtlamak için de başka yol kalmıyor zaten. Benim kaydettiğim görüşmede küfür etmediğim halde "telefonda küfür etti" denilmişti ve idari soruşturmada ceza almıştım bu iftira ile. Ben de savcılığa ses kaydını vermiş karşı tarafa iftira davası açmak istemiştim. Ancak görevi kötüye kullanmada görülünce savcılık aynı kuruma gönderdi dosyayı. Hala ses seda yok 1 yılı geçti. Sanırım olayı ört bas ettiler.