Görevi kötüye kullanma maaş blokesi
:)öğeretmen olarak görev yapıyorum maaşım 13 aydır kefalet borcundan dolayı blokeli 5 aydır da kesinti yapılmakta banka ile tüm görüşmelerime rağmen blokem çözülmedi...daha önceki süreçte bankanın bölge müdürüyle iki kez telefonla görüştüm bana borcun yapılandırıldığını ve geciken iki taksitinin olduğunu 5000 tl civarında bunu yatırsırsan blokeni açarım dedi bende kendisine inanarak blokeli hesabımdan paranın ödenmesine muvafakat verdim ve ödeme yapıldı..fakat aradan 2 ay geçmesine rağmen blokem açılmadı tekrar aynı müdürle görüşütüğümde bana düzenli birkaç takisdin ödenmesi gerektiğini 2 aylık taksidin ödenmediğini bunlar ödenirse blokeni açarım dedi ve ben yine muvafakat verdim kalan takistlerde hesabımdan ödendi... fakat yine blokem açılmadı....şimdi ise blokeden biriken pararnın yarısını borca öde blokeni açarım...diyor...ben şimdi savcılığa gitmeyi düşünüyorum...
telefon kayıtları arama yaptığıma dair ve verdiğim muvafakatnmeler bölge müdürünün beni kandırması +13 aydır hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın blokenin açılmaması+blokenin neden açılmadığına dair yazmış olduğum dilekçelere cevap verilmemesi...ve bozulan benim ve eşimim ruhsal durumu eşimin anksiyet bozukluğu nedeniyle tedavi görmesi benzer durumda benim olmam...bu şekilde yapılacak bir suç duyurusundan ne çıkar merak ediyorum....
Cevap: Görevi kötüye kullanma maaş blokesi
Hocam savcılık değil de yanlış hatırlamıyorsam Asliye Hukuk Mahkemesine banka aleyhine dava açmanınız gerekmektedir. Dava da hukuki deliller olarak İcra İflas Kanunu 83/1. madde ile Borçlar kanunu 19. ve 20. maddeyi örenek göstermelisiniz. Bu durumda şu gibi ayrıntılara da yer verirseniz iyi olur kanaatindeyim. Maaşınızı aldığınız bankadan maaş dökümünü gösterir belgeyi almalısınız. Sonuçta Maliye bakanlığımızı muhasebatı maaş adı altında yatırıyor bankaya parayı. Bir kere bu ispatı yaptıktan sonra eliniz çok kuvvetlenecek. Banka diyebilir maaş için protokol imzalanıyor ya orada temlikname diye bir husus var. Yani maaşını aldığın bankaya borçluysan ben diyor senin hesabına bloke koyarım...Ancak bu durumu Borçlar Kanunu 19. ve 20. Madde düzenlemiş orada özetle diyor ki borçlu borcundan önceki imzalamış olduğu herhangi bir belgeden mesul değildir. Bu durumda hiçkimse kafasına göre maaşın yattığı hesaba bloke koyamaz. Maaş hesapları emanet hesaplardır. Maaşlardan yapılacak kesinti 1/4 en azdır. Türkiye'de kabul görülen genel temayül budur.
Bu konuda Yargıtayın verdiği karar var:
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2001/10143
K. 2002/2566
T. 21.3.2002
ÖZET : 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre bağlanan gelir ve aylıklar ile sağlanan yardımlar haciz edilemez. İcra İflas Kanunu 83. maddesi uyarınca borçlunun, hacizden önceki bir dönemde haczi caiz olmayan bir malın haczedilebileceği hakkında alacaklı ile yapmış olduğu anlaşma geçerli değildir. Yargıtay'ın uygulaması, Emekli Sandığından alınan maaşların 1/4 ünün haczedilebileceği yönündedir. Bu durum karşısında davacının imzaladığı temlik belgesinin, maaşta tasarrufu engelleyici nitelikte bir sözleşme olduğu ve Borçlar Kanunu 19. ve 20. maddeleri uyarınca geçersiz sayılacağının gözönüne alınması gereklidir.
Cevap: Görevi kötüye kullanma maaş blokesi
Sen Şİkayetİnİ yap kardeŞİm gerİsİ adaletİn İŞİ ama Şİkayette geÇ kalma