Sadece hakkımı almak istiyorum
Yaklaşık 20 yıl süren bir evliliği şiddetli geçimsizlik ve kadının aile içi görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle 3 yıl önce boşanma davası açtım yerel mahkeme boşanmaya karar verdi.Şimdi temyiz sonucunu 1 yıldır beklemekteyiz.
Boşanma davası açtıktan sonra müşterek tek çocuğumla birlikte sadece giysilerimizi alarak evden ayrıldık. Şu an çocuğumla birlikte kiralık evde oturuyoruz. Çocuk üniversite öğrencisidir .
Geride bıraktığımız ve kadının halen kullanımında olan mallar
1) Müstakil apartman dairesi tapusu benim adıma edinme yılı 1995(kadın tarafından şerh koyduruldu).
2) 2004 model bir otomobil kadının adına ruhsatlı iken geçen yıl hileli haciz yolu ile elden çıkarıldı.(savcılık soruşturmasında hukuki ihtilaf kararı çıktı)
3) Müşterek çocuğumuzun geleceği için onun sünnet düğününden itibaren bıraktığımız altınlar.
4) Şahsi eşyalarımızda dahil ev eşyalarının tamamı.
Malların paylaşımı söz konusu olunca özellikle tapusu benim adıma olan müstakil dairenin yapımı sırasında ;
-Babamdan kalan arsamızı sattık.
-Annem ev kirasını ödedi. Bizimle kalmadığı halde zaman zaman mutfak masrafımızı gördü.
-Benim maaşım kadının maaşının 1,5 katından fazla idi.
-O tarihlerde kadının ailesi geçim sıkıntısı çektiği için öğrenci olan kardeşlerine para yardımında bulunurdu.(kardeşi bu olayı boşanmayla ilgili bir duruşmada itiraf etti)
-Kadın devlet memuru idi. Sekreter olarak çalıştığı için kılık kıyafetine çok para harcardı.
Yukarıda sıraladığım hususlara göre kadının söz konusu daireye katkısı %10-%20arasında dır. Değerli bilgi ve yorumlarınızla aşağıdaki sorularımı cevaplayarak vereceğiniz katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederim.
1) Söz konusu dairenin satışını şerhin kaldırılması mümkünse yasal olarak satısını yapabilir miyim?
2) Söz konusu dairenin tamamı benim olabilir mi? Mahkeme 1\2 oranında mı yoksa benim lehime yüksek bir oranda mı karar verir?
3) Altınlar konusunu en iyi bilen çocuğumuzun kendisinin onun tanıklığı ile altınların ½ sine dava açarsam 800 gr altının yarısı için ne kadar harç yatırmam gerekir?
4) Hileli haciz yoluyla satışını yaptırdığı otomobil için nasıl bir yol izlemeliyim?
5) Adıma tapulu söz konusu daire için dava açarsam yinede harç yatırmam gerekebilir mi?değeri 80 bin -100bin arasında olan daire için ne kadar harç yatırmam gerekir?
6) Malların paylaşımı dava konusu olursa daire otomobil altınlar ve ev eşyaları hakkında tek tek dava açmak mı yoksa hepsine birden yalnızca 1 dava açmak mı daha uygun olur?
7) Halen söz konusu dairemizde oturan kadına kira ödemesini yada evi boşaltmasını isteyebilir miyim? Bunu temyizden önce mi sonra mı yapabilirim?
Cevap: Sadece hakkımı almak istiyorum
Alıntı:
fırçacık rumuzlu üyeden alıntı
1) Söz konusu dairenin satışını şerhin kaldırılması mümkünse yasal olarak satısını yapabilir miyim?
Şerh dediğiniz şey aile konutu şerhi ise boşanmanın kesinleşmesi durumunda kaldırabilirsiniz.
Alıntı:
2) Söz konusu dairenin tamamı benim olabilir mi? Mahkeme 1\2 oranında mı yoksa benim lehime yüksek bir oranda mı karar verir?
Alınış tarihi itibariyle sizin kişisel malınızdır. Eşiniz bu mala katkı yaptığını ispatladığı ölçüde daireyle orantılanarak ona ödeyeceğiniz meblağ bulunur.
Alıntı:
3) Altınlar konusunu en iyi bilen çocuğumuzun kendisinin onun tanıklığı ile altınların ½ sine dava açarsam 800 gr altının yarısı için ne kadar harç yatırmam gerekir?
https://www.hukuki.net/hesaplama/dava...ihesaplama.php
Alıntı:
4) Hileli haciz yoluyla satışını yaptırdığı otomobil için nasıl bir yol izlemeliyim?
Elden çıkarılmış malların çıkarıldıkları gün ederi mal rejiminin tasfiyesi davasında esastır. İşlemin muvazaalı olduğunu ispatlamanız gerekecek öncelikle.
Alıntı:
5) Adıma tapulu söz konusu daire için dava açarsam yinede harç yatırmam gerekebilir mi?değeri 80 bin -100bin arasında olan daire için ne kadar harç yatırmam gerekir?
Bu davayı siz değil karşı taraf açacak. Siz de kendi alacaklarınızın takasını talep edeceksiniz. Davalar ayrı ayrı açılırsa birleştirilir.
Alıntı:
6) Malların paylaşımı dava konusu olursa daire otomobil altınlar ve ev eşyaları hakkında tek tek dava açmak mı yoksa hepsine birden yalnızca 1 dava açmak mı daha uygun olur?
üstteki cevabım.
Alıntı:
7) Halen söz konusu dairemizde oturan kadına kira ödemesini yada evi boşaltmasını isteyebilir miyim? Bunu temyizden önce mi sonra mı yapabilirim?
Boşanma kesinleşmediğine ve halen aile konutu şerhi bulunduğuna göre evi boşaltmasını isteyemezsiniz, kira talep edemezsiniz.