İşverenim beni tehdit ediyor
Öncelikle Merhaba.2 Ay kadar bir firmada belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalayarak çalışmaya başladım. Sonrasında Babamın rahatsızlıgı ve babamın işleri ile ilgilenmem için ayrılmak istediğimi söyledim. Fakat İşverenim 2 ay önceden haber vermem gerektiğini söyledi ve istifa dilekçemi yırttı. Zaten ben 2 ay çalışmamıştım. Sonrasında ben 3 gün sonra işten çıktım haber vermeden. Şimdi işverenim Benim sigortamı ödüyor ve çıkışımı vermiyor. Ve sözleşmede bulunan 5000 $ lık mebla için (Üstüme zimmetli birşey yok) ban ihbarname gönderiyor.2 ay deneme sürem vardı zaten onun haricinde beni ölümle tehtit ediyor. Nerde çalıştıgımı ögrenmek için peşime adam takıyor. Benim ne yapmam gerekiyor ? Bu 5000 $ Lık meblayı benden alabilirlermi ? Teşekkürler
Cevap: İşverenim beni tehdit ediyor
Savcılığa şikayet edebilirsiniz. İşten ayrıldığınızı ve senedinizin iadesini noter kanalı ile ihtar edebilirsiniz.
Bana ihbarname göndermiş iş verenim. Bilgi vermeden işten ayrıldıgıma ve sözleşme gereği 2 ay önceden haber vermedıgımden dolayı sözleşmede belırtılen 5000 $ lık meblanın şayet haklı bır sebep belırtmezsem bunu benden alabıleceklerını ve dava acacaklarını belırten bır ıhbarname. Şimdi benım ne yapmam gereklı. İş mahkemesıne mı bas vurayım?
1- 5000 $ lık tazminat
Kanunen böyle bir madde koyma hakkı yok. Ancak sizin için harcadığı ( eğitim vb.) giderler varsa bununla ilgili madde koyabilir.
2- Sözleşme feshi
Kanunen sözleşmelerde aksi belirtilmedikçe deneme siresi 2 aydır. Bu süre içerisinde sözleşmeni derhal feshedebilirdin. 2 aydan sonra ise 6 aya kadar 2 hafta önceden bildirim yapman gereken bir süre var. Yapmazsan senden bu süreyi ihbar tazminatı olarak talep edebilir.
3- Tehdit
Savcılığa suç duyurusunda bulunun.
Alıntı:
boogyman rumuzlu üyeden alıntı
1- 5000 $ lık tazminat
Kanunen böyle bir madde koyma hakkı yok. Ancak sizin için harcadığı ( eğitim vb.) giderler varsa bununla ilgili madde koyabilir.
Kanunen o yönde bir madde konabilir, böyle bir hakkı var.KAnunen geçersiz sayılabilir tek taraflı bir şart ise.Karşılıklı düzenlenmişse, işin önemine-çalışma süresine bağlı olarak bu yönde cezai şartların geçerliliği olabilir.
Alıntı:
2- Sözleşme feshi
Kanunen sözleşmelerde aksi belirtilmedikçe deneme siresi 2 aydır. Bu süre içerisinde sözleşmeni derhal feshedebilirdin. 2 aydan sonra ise 6 aya kadar 2 hafta önceden bildirim yapman gereken bir süre var. Yapmazsan senden bu süreyi ihbar tazminatı olarak talep edebilir.
Sözleşmede deneme süresi tanımlanmamışsa, deneme süresi yoktur.Yani bir deneme süresi tanımlanmamışsa, başladığınızın nertesi günü ayrılmak isteseniz bile ihbar süresine uyma zorunluluğu va.rdır
Alıntı:
3- Tehdit
Savcılığa suç duyurusunda bulunun.
Evet!!!