-
İcralık senet
öncelikle sitede insanları aydınlatan ve onlara çözüm bulan saygıdeğer avukatlara saygılarımı sunarım.
benim sorum şu olacak;
x bankadan kredi kullandım.bir kişi kefil oldu.daha sonra maddi durumlarımdan dolayı ödeyemedim.kefil ile konuşup anlaştık.kendisi ödeyeceğini ödeme bitince benim kendisine ödeyeğimi belirtip anlaştık.buna karşılık senet verdim.banka borcu bitmeden senedi avukata verip icradan maaşımda kesinti yapılmaya başlandı.hemen hemen 1 senedir kesiliyor.şuandada banka borcu devam etmekte.gecikmeli olsada ödüyor.bu icradaki kesintiyi durdurmam mümkünmü?herhangi bir işlem yapabilirmiyim durdurmak için?karşılığında herhangi bişey almadım.
konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz seviniri.t.ederim.
saygılarımla.
-
Cevap: İcralık senet
Sorunuz anlaşılır değil. Bankaya olan borcunuz nedeni ile kefile senet verdiniz o da senedi bankaya mı verdi? Bankayla maaşınzdaki kesintinin kaldırılması hususunda anlaştınız mı?
-
sayın engin bey öncelikle sorunumu cevaplamaya çalıştığınız için teşekkür ederim.
bankadan kredi kullanmıştım.2 kişi kefil oldu.borcun yarısından fazlasını ödedim.daha sonra durumum kötüleşti.kefiller ile konuşup anlaştım.kendileri ödeyeceğini belirtti.bu bankaya benim yerime ödeyecekleri borç bitincede ben kendilerine durumum düzelince yavaş yavaş ödeyecektim.aralarında anlaşmışlar.kefilin birisi güvence olarak senet istedi.bende bana kendileri kefil oldu güvenip diyerek bende güvendim ve bankaya kalan borç tutarında kefilin birisi adına senet verdim.fakat kendileri bankaya olan borcu ödemeden senedi avukatla anlaşıp icraya vermişler.şuan borcu gecikmelide olsa tartışmalı bir biçimdede olsa ödüyor.banka gecikmeler olduğu için beni arıyor.kıl payı kurtarıyoruz son anda ödemeleri yapıyor.hatta benden maaşımdan kesilen para kendisi almasına rağmen borcun yarısını diğer kefil ödedi.bu kişide sıkılmış ödemekten en sonunda "" bu zaman kadar ödedim bundan sonra kendisi ödesin ben bıktım artık,hem senden icradan gelen parayı alıyor,hemde ödemiyor" dedi.ve şuanda borcu maaşımdan kendisine kesinti olan kefil ödemeye başladı.2 kefil var.benden olan kesintiyi alan kefil aralarında anlaşıp borcu ödeyeceklerini söylediler fakat şu anda aralarındada benden kesilen senet icrası diğerinin üzerine olduğu için de anlaşmazlık var.yani icradan gelen parayı alan kişi bankaya olan taksitleri yeni yeni ödemeye başlamış.bu zamana kadar diğer sened üzerine olmayan şahıs ödemiş.bu senet için herhangi bi alım birşey yapılmadı.bu icradaki senedi kaldırmamızın bir yolu yöntemi varmı acaba?icradaki senedle olan işlemi durdurabilirmiyiz?bu şekilde yapılan bir senet ve daha sonra yapılan bu davranış işlemi suç teşkil edermi?
bu konuyla ilgili ne gibi işlemler yapabiliriz.yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
saygılarımla
-
İcraya verilmiş senet için savcılığa suç duyurusunda bulunabilir, hukuk mahkemelerinde menfi tespit davası açabilirsiniz. Avukatınızla konuşup kararlaştırmanız yararlı olur.
-
sayın engin bey sorunumla ilgilendiğiniz için ve cevapladığınız için çok teşekkür ederim.
son sorum olacak.cevaplarsanız sevinirim.sanırım savcılar arasında da farklı mahkeme ve davalara ayrı ayrı bakılıyor.ceza mahkemesi savcısı,hukuk mahkemesi savcısı vs. hangi konuyla ilgilenen savcıya başvurmam gerekiyor bu konuyla ilgili acaba?bu anlaşma esnasında kefiller ile görüştüğümde şahidimde mevcut konuşmalara tanık olan.bir delil olurmu?telefon görüşmelerindeki kayıtlar delil olurmu acaba?mahkeme,dava masrafları tahminen nekadar olabilir?şayet davayı kazanırsam bugüne kadar maaşımdaki kesintileri geri alabilirmiyim?mahkemede delil olarak kullanabileceğim önerileriniz neler olabilir?bu şekilde yapılan bir davranış hukuk açısından güveni kötüye kullanma,dolandırıcılık vs. benzer suçlar teşkil edermi?
cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim engin bey.
saygılarımla