Anlaşmalı boşanma ve velayet
6 senelık evliliği olan 35 yasında bir bayanım.En basından beri sorunlu ve cinsel hayatımızın son uc senedir hic olmadıgı ,alkol problemı yasadığımız her turlu sıkıntı ıle dolu bir evliliğim vardı.Eşim ses kayıdı ve goruntulerle içinde bulunduğum 13 aylık ilişkimizi delillerle ispatlayarak anlasmalı bosanma istediğini ve 22 aylık cocugumuzun velayetınıde ustne almak ıstedıgını ama cocugu benım yanımda suresiz bırakacagını soleyerek ve protokole yazdırarak bosanma protokolu dılekcesını kendı avukatında dün imzalattı .Ailelerin ve cevrenın bunu ogrenmemesi için şiddetli gecimsizlik olarak yazıldı.
ama su dakkadan ıtıbaren tavır deısıklıgı içersine girildi.Tehdit dolu hareketlerle ilk başta konusalanın tam aksine davranılıyor. Beni çocugun velayeti ,bu tehdit dolu tavırlar ile ilgili naapmam gerektiği konusunda ve ımzaladıgım dilekcenin iptali için ne yapmamı onerirsiniz.Ben de anlaşma yolu ile hallolması taraftarı idim ama sanırım olamayacak. öneri ve bilgileriniz için şimdiden tesekkür ederim.
Cevap: Anlaşmalı boşanma ve velayet
Anlaşmalı boşanma olabilmesi için tarafların sadece bir anlaşma protokolu imzalaması yeterli değildir. Mahkeme günü bu anlaşma metnini birde hakimin huzurunda teyit etmeniz istenecektir. yani hakim size "anlaşmışsınız, doğrumu kabul ediyormusunuz" diye soracak. Rızanıza hilafen yada sizin beklentilerinizi karşılamayan bir protokol imzaladığınızı düşünüyorsanız ya mahkemeye gitmezsiniz, yada gittiğinizde hakime bu anlaşma protokolunu kabul etmediğinizi, beklentilerinizi karşılamadığını söylersiniz. Dava devam edecekse o andan itibaren çekişmeli olur. Bir avukat arkadaşla görüşün. Dava için dilekçe hazırlarsınız, eve aile konutu şerhi koyarsınız, tedbir nafakası ve çocuğunuzun velayetini istediğinizi belirtirsiniz, ayrıca tehditler ve baskı var ise Ailenin Korunmasına Dair Kanun gereği tedbir istersiniz. Eşiniz eve ve size yaklaşamaz.
Telaş etmeyin. Protokole attığınız imza ile herşey bitmedi.
ellerinde ilişkiyi ispatlar delillerle üstüme geliyorlar .ben daha görmedim bu delilleri var sahitler dıolar ama iste kaldırabılırmısın falan dıyorlar? çocugum kucuk oldugu icin velayet bana verilmez mi ? ilişkimin oldugu ınsanın evleri aranıyor neler olucak bak diye tehditler ediliyor.
Delillerin ne olduğu bilmek gerek. Velayet konusu hakimin takdirindedir. Ancak yaşı küçük olduğu için size verilir.
eşimin avukatı ses kaydı ve fotograf var .her turlu mahkemede sizden alır velayeti dedi.kafam karıstı cok baskı yapıyorlar cocugumla bana
Eşinizin avukatı böyle söylese dahi, sizin çok fena ve haysiyetsiz bri yaşam sürdüğünüzü ispat etmeleri gerekir öncelikle. Böyle bir durum yoksa velayeti almaları zor görünüyor.
Eğer eşinizi aldatmışsanız ve eşinizin elinde bu deliller varsa zina sebebi ile boşanma davasına döner. Üstelik tazminat da ödersiniz. Hatta o adama da borçlar kanunu gereğince tazminat davası açma hakkı mevcut.
22 aylık çocuğunuz henüz çok ufak. Hakim size verebilir. Ama zina mahkemede ispat edilirse ne nafaka, ne tazminat hiçbir şey alamazsınız. Üstüne tazminat ödersiniz. Velayet konusunda % 100 siz alırsınız dememiz mümkün değil. Çünkü hakimin yerine karar veremeyiz. 22 aylık olduğu için size verilebilir büyük ihtimalle.