Apartman aidatı adı altında işletme kooperatifi aidatı
Merhaba 4 blok ve 80 dairelik bir sitede oturmaktayım. Kooperatif tarafından yaptırılan bu siteden bir daireyi bir kişiden satın aldım. Anladığım kadarıyla kooperatif önce konut kooperatifiymiş, sonra işletme kooperatifine dönüşmüş.
Apartman yönetimi için K.M.K.ya göre kat malikleri kurulu diye bir kurul yok. Apartmanı kooperatif yönetiyor. Ben bu kooperatife gidip de üye olmadım.Her ay temizlik ve apartman elektriği için belirli bir ücret ödememe rağmen bana son 1 yıllık kooperatif aidatı borcu getirdiler. Oturduğum ev benim olduğu için kooperatife üye olmuş sayılıyormuşum. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Bu konuda ne yapabilirim?
Saygılar...
Cevap: apartman aidatı adı altında işletme kooperatifi aidatı
Kooperatiften daire satın almakla kooperafin üyesi olmazsınız. Bunun için alıcı ve satıcının kooperatif yönetimine yazılı olarak müracaat etmesi ve üyelik devri yapması, bu müracaatı müteakip kooperatif üye defterine kayıt yapılması gerekir. Bu devir yapılmadıysa, daireyi satın aldığınız kişi halen kooperatifin üyesidir.
Cevap: apartman aidatı adı altında işletme kooperatifi aidatı
Satan kişi kooperatif hissesini sattığı için dilekçe verip üyelikten ayrılırsa, satın alan kişi de üyelik müracaatı yapmazsa ne olur? Kooperatif üye sayısı bir kişi eksilir mi?
Cevap: Apartman aidatı adı altında işletme kooperatifi aidatı
Kooperatiften ayrılma için üç şart vardır.
1. Ortaklıktan ihraç
2. Hissenin kooperatife devri
3. Hissenin bir başkasına devri.
Burada söz konusu olan 3. şıktır. Satış başka bir şahısa yapılırsa tek taraflı devir etme ya da devir alma olmaz. Üyelik sayısının düşmesi sadece 1 ve 2. şıklarda olabilir.