Merhaba.
Hiçbir yerde komşu sözcüğüne ilişkin bir tanım bulamadım. MK.737' md. de somut bir tanım bulunmamaktadır. Somut olarak komşu sözcüğünü tanımlamış olan bir mahkeme kararı, yargıtay kararı bulunmakta ise bildirirseniz sevinirim.
Printable View
Merhaba.
Hiçbir yerde komşu sözcüğüne ilişkin bir tanım bulamadım. MK.737' md. de somut bir tanım bulunmamaktadır. Somut olarak komşu sözcüğünü tanımlamış olan bir mahkeme kararı, yargıtay kararı bulunmakta ise bildirirseniz sevinirim.
Aslına bakarsanız tam olarak ne elde etmeye çalıştığınız anlaşılmıyor. Daha açık belirtirseniz yardım etme imkânı da artacaktır.
Merhaba. Cevabınız için teşekkürler. Ancak iletimde ne elde etmeye çalıştığım değil, ne ifade ettiğim önem taşıyor bence. Anlaşılır gibi değil mi?
Öyle ise açıklayayım:
Biliyorsunuz ki, 634 Sayılı Kanunun'un 66'ıncı maddesinin 2'nci fıkrasında şöyle bir ifade bulunmaktadır;"Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır. Ancak bu parseller arasında kalan ve imar plânına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmaz.". İşte buradaki "komşu" sözcüğünü nasıl değerlendireceksinin. Burada bu sözcüğün somut olarak anlamı nedir. Görüyorsunuz, madde metninde ya bitişik, yada komşu anlamına gele "bitişik veya komşu olmaları" ifadesi kullanılmaktadır. Diyelim ki bitişik değilsiniz, burada komşu olabilmek için ölçüt nedir. 5 metre uzaklık mı, 500 metre uzaklık mı, seslenince duyurma mı, nedir yani. Bunu anlamak istiyorum.
Yine de teşekkürediyorum.Sağlıcakla Kalınız.
Bu forumda, yardıma ihtiyacı olan arkadaşlar sorunlarını yazarlar ve hukuk çerçevesinde nasıl çözülebileceğini sorarlar. Yani ortada somut bir durum olması gerekir ki, bizler de elimizden geldiğince yardımcı olalım. Komşu tarifini internetteki herhangi bir siteden ya da sözlükten de öğrenebilirsiniz. Siz sadece bir kelimenin anlamını öğrenmek için sorarsanız, bu bilgiyi ne için elde etmek istediğinizi ben de sorarım tabii ki. Eğer somut bir sorununuz varsa yazın, değilse Türkçe sözlüğe bakmanızı tavsiye ederim.
Merhaba.
Efendim sorum çok açık bir şekilde anlaşılır gibi geliyor bana. Daha önce belirttiğim gibi "634 Sayılı Kanunun'un 66'ıncı maddesinin 2'nci fıkrasında ;Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır." denilmektedir. Buradaki "bitişiklik" somut olarak bellidir. Kesindir. Ancak bu sözcükten hemen sonra gelen "veya komşu" ifadesi somut olarak bir şeyi tarif etmemektedir. Bu hukukta çok önemlidir. Bir davada "veya komşu" ifadesi bir bilirkişiye göre farklı, bir diğer bilirkişiye göre farklı yorumlanmıştır. Bu yasa maddesine göre "veya komşu" denilince hukukta ne anlamak lazım gelmektedir. Ben bunu anlamak istiyorum. Buna ilişkin bir mahkeme kararı, bir yargıtay kararı, içtihat haline gelmiş bir karar bulunmakta mıdır. Yani kısaca ifade etmek gerekirse; konu türkçe sözlük konusu değildir. Bu yasa maddesinde "bitişik" sözcüğünden hemen sonra gelen "veya komşu" ifadesine yüklenilmiş olan hukuki anlamdır. Şimdi ne demek istediğimi anladınız mı? Ben bunun somut bir cevabı varmıdır diye soruyorum. Yoksa lugatlara bakmasını herkes kadar ben de biliyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi buna ilişkin örnek olarak ortaya konulabilecek bir karar, içtihat haline getirilmiş bir yüksek mahkeme kararı bulunmakta mıdır?
İlginiz için teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
Aşağıdaki linkte benzer konular var.
https://www.hukuki.net/ictihat/index....m%FEu&search=1