Hem Kıdem tazminatını alıp hem de askerlik sonrası aynı iş yerine tekrar dönme durumu
Merhabalar Herkese,
Ben bir vakif üniversitesinde öğrt. gör. olarak çalıakayım. Aynı kurumda işe giriş tarihim Mart 2002 ve kesintisiz günümüze kadar aynı işi yapmaktayım. 2010 Ağustos itibari ile askeri görevimi yerine getirmek için celp altına alnıacağım. Askerlik nedeni ile ayrılırkenkıdem tazminatımı da almak istiyorum. Muhasebe düzeyinde edindiğim bir bilgiye göre kanuni akkım orak hem kdem tazminatını almam hem de asker dönüşü aynı işyerinde direkt olarak işe başlamam mümkünmüş. Bu bilgi gizli tutulup herkese söylenmiyormuş, ancak SGK kanunlarınca gerçekleştirilebiliyormuş. Forumlarda verilen kıdem tazmiatı ile ilgili kısımları inceledim, ancak ilgili kanun maddelerinde b tipe bir bilgiye rastlayamadım.
Bu konuda beni ve belki de benim durumumda olan diğer arkadaşları bilgilendirebiliseniz çok çok memnun oluruz.
İlginiz ve emeğiniz için şimdiden çok teşekkürler
Cevap: Hem Kıdem tazminatını alıp hem de askerli sonrası aynı iş yerine tekrar dönme durumu
Muvazzaf askerlik sebebiyle iş akdinin feshi neticesinde kıdem tazminatına hak kazanmak gizli bir bilgi değil.
Askere gitmeden makul bir süre önce askere gideceğinizi de belgeleyerek iş akdinizi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde feshetmeniz mümkün.
Cevap: Hem Kıdem tazminatını alıp hem de askerli sonrası aynı iş yerine tekrar dönme durumu
Cevabınz için çok çok teşekkürler. Sizin de belirttiginiz gibi kidem tazminatı kısmı gizli bilgi değil, ancak normalde tazminatını alıp işten çıktığında askerlik bitiminde işine dönemiyorsun sözleşme fesh edildiği için. İş yeri de seni almak zorunda değil diye bilyorum. Bana gizli olduğu söylenen kısım tazminatı alıp çıksam da askerlik dönüşünce aynı işyerine eğer başlamak istersem, iş yeri istemese bile çalışmaya başlayabileceğim bilgisi. Ben bu noktanın ne kadar hukuki dayanağı oldğuu öğrenmek istemiştim. Şiketler genelde tazminat ödememek için, tazminatını adığın takdirde gri döndüğünde işe tekrar başlayamazsın şeklinde bir bilgi veriyorlarmış. Oys yukarıda belirttiğim gibi yaygın oalrka söylenmeyen bir nokta da mevcutmuş.
Bu konuda doğruluk payı olup olmadığını belirtebilirseniz memnun olurum. Çok teşekkürler ilginiz için
İş Kanunu 31.madde şöyle der:
''Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.''
Yani,
askerlik dönüşü 2 ay içinde başvurursanız yazılı olarak,
işverenin de ihtiyacı varsa pozisyonunuza uygun bir iş için birine,
önceliği size tanımak zorunda.
çok teşekkürler Erdoğan bey, çok yardımcı oldunuz çok sağolun