Çek senet dolandırıcılığı?
konuya şöyle başlıyayım şimdiden tşkler yardım edenler için...
yakın bi zaman önce yklaşk 3 hafta önce kendime ve bi aile büyüğümn yakın arkadaşı olan eski küçük bi haraç kesen biriyle (s.a) aile büyüğmnde arkadaşı olması ve benm onu çok sevmem ve onunda beni kardeşi gibi görüp sevmesine güvenerek bi gün çk alkollu bi şekilde bi mekandaydk ve gece sonunda para yetişmeyince mecburen imza atmak zorunda bırakldm birazda olsa zorladılar diyebilirim..benim yaşım 19 ve tam olarak bilmiyorum benim imzamın ne tür bi geçerliliği vardır...ve ayrıca kendi kullandığm imzanın aynısını atmayarak daha farklı karışk bişy attım ama karanlıkta ne tür bi kağıda imza attığımı hatırlayamıyorum..adisyon kağıdı gibi birşeydi ama ben en kötü ihtimali düşünerek soruyorum bilgi istiyorum o kağıt senet olsaydı ve ben kendi imzamı atmamş olsamda benzeri gibi bişi olsa ve bi gün karşıma çıkıp benden para isteyebilirler mi? resmi yada resmi olmadan...o adam bunu yapmaz belki ama ya yaparsa?yaparsa ne olur ispat edebilirler mi yada imzamı benm olduğuma yetkili yerleri inandırıp bana neler yapabilrler..bnm üstüme kayıtlu bi gayrimenkul var o kadar...evi alırlarsa borç karşılanmassa aile yani babamdan alma ihtimalleri nedir???lütfen acil yardım lütfen uyku uyuyamıyorum artık :( ist
Cevap: çek senet dolandırıcılığı?acil yardım istiyorum lütfen :(
18 yaşın bitirilmesi ile reşit olunur. imzanızın aynısını atmasanızı bile imzanın sizin elinizden çıkıp çıkmadığı tespit edilir. öte yandan temyiz kudretine de sahip olmak gerekir ki sarhoş olduğunuzu söylüyorsunuz . ancak bunun ispatı zor. Diğer yandan iradeyi sakatlayan hususların varlığı da yapılan sözleşmeleri geçersiz kılar.
(Diğer yandan iradeyi sakatlayan hususların varlığı da yapılan sözleşmeleri geçersiz kılar..) tşk ederim tayfun bey ilginiz için ama şu son cümlenizi anlamakta güçlük çektm kusura bakmayın...geçersiz kılar derken ne demk istediniz? ayrıca durum bu kadar vahimmidr hiç mi bana açık bi yol yok gibi gözüküyor?tşk ederim
Sözleşmelerdeki irade beyanlarının birbirine uygunluğu sözleşmenin geçerli olması için yeterli değildir. Kişilerin iç irade bayanlarının da buna uygun olması gerekir. İç iradeler uymuyorsa bu nedenle iptali istenebilir. Hata, hile, korkutma nedeniyle irade ile beyan arasında istenmeden meydana gelen uygunsuzluk hallerine, irade fesadı halleri denilmektedir
İrade fesadı halleri:
Hata: sözleşmenin taraflarından birisi yanılarak gerçek iradesine uymayan bir beyanda bulunmasıdır. Ancak esaslı hatalara düşene sözleşmeyi iptal hakkı verilir. Bunlar, malın niteliğinde hata, şahısta hata, konusunda hata, ve miktarda hata halleridir. Bunların dışında saik hatada vardır hem objektif hem de sübjektif açıdan kişi bu hataya düşmeseydi bu sözleşmeyi imzalamazdı anlamında olmadır. Bu durumda sözleşmeyi iptal hakkı tanınır.
Hile: sözleşmenin taraflarından biri diğerini yanıltmış olma halidir. Bu durumda yanılma hatası esaslı olmasa bile yanıltılan kişi sözleşmeyi iptal edebilir.
Korkutma: yapmak istediği bir sözleşmeyi kendisine ve yakınlarına bir zarar vereceği teddidi altında sözleşme yapılmışsa ortada bir korkutma hali vardır. Korkutma fiilini üçüncü kişi işlemiş olsa bile sözleşme iptal edilebilir.