Arşive kaldırılan icra dosyasının akıbeti ne olur?
Selamlar.Mahkeme kararıyla kesinleşmiş borcum için tarafıma ödeme emri tebliğ edildi, fakat üzerimde herhangi bir haczikabil mal varlığım yok, eve de geldiler, eşimden boşandığım için eşim boşanma kararını avukata tebliğ etmiş avukatta fotokopisini alıp gitmiş, bi daha da gelen giden olmadı, daha sonra maaşıma haciz için sıraya girdiler, şu an maaşımda haciz olduğu için kendilerine takriben 30 sene sonra sıra gelecekmiş. Ben bir buçuk iki sene boyunca ara ara adliyeye gidip dosyayı takip ediyordum, dosyaya göre, tapulara yazı yazmışlar, tapulardan da malım olmadığına dair cevaplar gelmiş, daha sonra 1 yıl işlem görmedi dosya, en son bugün gittiğimde dosyanın arşive kaldırıldığını öğrendim.Sormak istediğim soru; dosyanın bundan sonraki akıbeti ne olucak, dosya tekrar arşivden istenebilir mi, bunun şartı nedir, dosyanın tamamen imha edilmesi yani üzerimdeki takibatın tamamen durması için bişey yapmalımıyım yada ne kadar beklemeliyim, teşşekürler
Cevap: Arşive kaldırılan icra dosyasının akıbeti ne olur?
- BK.nun 135/2. maddesi hükmüne göre, alacak bir hüküm ile sabit olmuş ise zamanaşımı süresi on yıldır. Nafaka ilamı, bir borcun veya hakkın varlığını belirten ilamlar gibi olmayıp, nafaka alacağı zaman geçtikçe borçlu zimmetinde tahakkuk edeceğinden, takip tarihinden geriye doğru on yıldan önce işlemiş olan nafaka alacağının zamanaşımına uğradığının kabulü gerekir. Nafaka alacaklarında BK.nun 129. maddesinin uygulanması olanaksızdır. Nafaka alacağının tümünün zamanaşımına uğradığı yolundaki merciin görüşü isabetsizdir.
YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ E. 1994/6513 K. 1994/7408 T. 6.6.1994
Sayın Eyilik teşekkür ederim, fakat hukukçu niteliğim olmadığı için kanun maddelerini yorumlamada pek iyi olduğum söylenemez. Yani bu maddeden; arşivdeki dosyanın tekrar açılmaması durumunda tamamen ortadan kalkması 10 yıllık sürenin geçmesiyle mi vuku bulacak?
Özeti : bu borçtan kolay kurtulamazsın
:)Teşekkür ederim, 30 sene sonra mezarımdan gelir tahsil eder borcu artık