İcra takibi uygulaması hk...
Mrb sevgili avukat arkadaşlar. Stajyer bir avukat olarak sizlere icra takiplerinin uygulaması hakkında bir kaç sorum olacak;
Öncelikle bir kambiyo senedini bugün itibariyle takibe koyduğumuzu varsayarsak bu takibin tebligat sürecinin kesinleşmesi aşaması ne kadarlık bir zaman almaktadır. Borçlunun itiraz etmediğini varsayıyorum. Ayrıca borçlu itiraz etmiş olması halinde veya etmemesi durumunda kesinleştiği icraya koyduğumuz takip dosyasında yer alıyormu yoksa icra memuruna mı sormamız gerekiyor. (Tebligatın usulüne uygun olarak adrese ulaştığı varsayımından hareketle elbette)
Yine borçlu eğer itiraz emeyip takibin kesinleştiğini öğrendikten sonra nasıl bir talep açmamız gerekiyor. Yani örneğin
Alacaklı Vekili geldi, Borçlu adına kayıtlı gayrimenkullar varsa bunların kaydına haciz konulması için TAKBİS ' ten sorgulanmasını ve tespit edilenlerin kayden haczini talep ederim, dedi. (yine araçlar için aynı şekilde) yoksa;
Alacaklı Vekili geldi, Borçlu hakkındaki takip kesinleşmiştir. Aşağıda kimlik bilgileri olan borçlu için dosyadaki adreslerinde ve alacaklı vekilince gösterilecek adreslerde borca yeter menkul ve gayrimenkul mallarının haczi ve menkullerinin muhafaza altına alınması talep ederim, şeklinde mi ve daha sonraki aşamaları kısa bir şekilde anlatabilirseniz çok sevinirim. Sizin için çok basit olabilir ama eğitim sürecinde bu hususlar öğretilmediği için açıkçası direk olarak başkasına sormaya da çekindiğim için avukat arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum........
Cevap: İcra takibi uygulaması hk...
Sayın meslektaşım; Soruları sorarken zaten doğru cevapları da vermişsiniz.
Özetle; Kambiyo takibinin kesinleşmesi için tebliğden itibaren 10 günlük süreye ihtiyaç var. 5 gün içinde itiraz ve toplamda 10 gün içinde ödeme yoksa takip kesinleşip, haciz yapılabilir aşamaya gelir. Kambiyo takiplerinde (çek,senet takipleri) itiraz icra dairesine değil de İcra Tetkik Mercii hakimliğine yapıldığından ilk aşamada itiraz olup olmadığını icra dosyasından göremeyebilirsiniz. Normalde itiraza ilişkin dava açıldığında icra dosyası merci tarafından istenir veya icra dosyasına konulmak üzere (dava açıldığına dair derkenar vs.) konulur. Tam olarak garanti istiyorsanız nöbetçi mahkemeden itiraza/şikayete yönelik dava açılıp açılmadığını öğrenebilirsiniz. Tüm bu çerçevede icra memuru icra dosyasında itiraz yoksa takip kesinleştiğinden icrai işleme başlar. Unutmayınız ki icranın ertelenmesi talepli olmadıkça İTM'de açılan dava takibi zaten durdurmaz. Sadece satış sonrası paraların ödenmesini durdurur. Sonuç olarak takibin durdurulması kararı olmadıkça, haciz işlemlerine başlar ve devam edersiniz.
2.ci paragraftaki sorunuz herhangi bir sicile kayıtlı gayrimenkul ve menkuller içindir ve doğrudur.
3.cüsü paragrafınız da doğrudur. Fiili haciz için bu talep yeterlidir.
Tutanağa her ikisini de madde madde yazmanız tek bir talep dahilinde hem kayden haciz hem de fiili haciz istemeniz mümkün. Ayrıca borçlunun 3.cü kişiler uhdesinde alacağı olduğu bilgisine sahipseniz bunların bilgilerini de vererek 89/1 haciz ihbarnamesi gönderilmesini de isteme hakkınız olduğunu hatırlatmak isterim.
Başarılar ve saygılar.
Acaba bu yasada yazan sürelerden farklı olarak aps nin ulaşması v.s. daha fazla bir zaman mı alıyor diye düşünmüştüm ama öyle dğilmiş sanırım yanıtlarınız için tşk ederim
Stajer kardeşime ben de "avukat arkadaşlar" ifadesindense "üstatlar" ifadesinin daha uygun olacağı tavsiyesinde bulunabilirim.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Stajer kardeşime ben de "avukat arkadaşlar" ifadesindense "üstatlar" ifadesinin daha uygun olacağı tavsiyesinde bulunabilirim.
Üstat arkadaşlara yardımlarından ötürü teşekkür ederim. :)