Kandırarak okuma yazma bilmeyen kişiye feragat imzalatmak
Selamlar...
Dedem vefat etti...
Vefatlarından önce annem, teyzelerim ve abileri bir akşam otururlarken büyük dayım önlerine bir kağıt getirerek kızlar bakın babam size birer daire vericek şimdiden ve tapu işleri içinde bunları imzalayın deyip (annemin okuma yazması yok) bir kağıt imzalatmış... bu kağıdın sonradan feragatname olduğunu öğrendik... kağıdın orjinalini göremedik ama miras için konuştuğumuzda "ne mirası size birer daire verdikya daha ne istiyonuz siz haklarınızdan feragat ettiniz imzada attınız" diyerek çıkışmış... dava açmak için avukata başvurduk fakat dairelerin çoğu büyük dayım tarafından satılmış... kalan 4 daire için dava açmak istiyoruz fakat harçlar çok yüksek... yaklaşık 30000 tl harç yatırmamız lazım avukatın hesabına göre... bu parayı bulmamız çok zor. daire teminat olarak gösterilemiyormuş. harcın nakit yatırılması lazımmış... annemin okuma yazması yok sadece adının baş harfini kargacık burgacık karalıyo... büyük dayımada güvendiğinden kandırılarak kağıdı karalama imza atmış...
şimdi sorularım...
feraatname noter huzurunda olmadığına göre annemde kendi el yazısı ile okudum anladım imzaladım yazmadığından sadece karaladığından bu imza sayılarak bizi bağlarmı feragat geçerlimidir...
geçerli ise seyr ne olur harcı kredi alıp ödesek davanın kaybı halinde alamayacağız sanırım... ne yapılmalı...
sayın kanun yapıcılar bu tür kızkardeşlerden mal kaçırma vs önüne geçmek için feragatların kişi el yazısı ile noter huzurunda yapılması sağlansada bu tür acı olaylar sahtekarlıklar yaşanmasa...
herkese cevapları için şimdiden teşekkürler...
Cevap: kandırarak okuma yazma bilmeyen kişiye feragat imzalatmak...
Alıntı:
4 daire için dava açmak istiyoruz fakat harçlar çok yüksek... yaklaşık 30000 tl harç yatırmamız lazım avukatın hesabına göre...
Bu kadar harç olmaz.Burada bir yanlışlık var.
Harçların 1/4 ü peşin alınır ,kalanı ise dava bittikten sonra verilir.O da kazanırsanız.
Dava değerine göre nisbi harç Binde 54dür.
O konuyu adliyeden araştırın.
Hatta uyap ta hesaplamalar var oraya bakın.
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
Bu kadar harç olmaz.Burada bir yanlışlık var.
Harçların 1/4 ü peşin alınır ,kalanı ise dava bittikten sonra verilir.O da kazanırsanız.
Dava değerine göre nisbi harç Binde 54dür.
O konuyu adliyeden araştırın.
Hatta uyap ta hesaplamalar var oraya bakın.
Dairelerin ederi 500.000 tl civarında. Verdiğiniz orana göre yaklaşık 30000 ediyor zaten. Neden bu kadar harç olmaz yazdınız anlayamadım?
Şimdi buna göre biz 30000 in çeyreği 7500 yatıracağız sanırım.. Dava bitince kaybedersek tamyize başvurmadan öncemi bu parayı tamamlamalıyız.
Bu parayı yatırmamak için bir yol varmı... Evi satmadan yada kredi almadan bu paranın toplanması imkansız.
Yani paran yoksa dava açma gibi birşey bu. Vicdansız insanlar yüzünden böyle uğraşıyoruz...Allah göstermesin kaybeme durumunda o krediyi geri ödemekte apayrı bir sorun.
harç yatırmadan otuduğumuz evi teminat göstersek olmuyormu...
İmza konusunda yapılacak nedir... Araştırmalarımda imza bağlayıcıdır diyor ama noterde olmamış feragat... Okuma yazma bilmemek mal kaçırma kötü niyet hatta bunu şahitlerle sağlamak bize avantaj sağlarmı... Hakim şahit dinlermi gösterelimmi... (avukat arkadaş şahit hazırlayın ama dinlemeyebilir diyor avukat umutsuz konuştuğu için burdan danışıyorum)
Dedenizin veraset ilamını aldınız mı? Tapuya götürerek işlettiniz mi?
Akabinde annenizin veraset ilamı?
Cevap: Kandırarak okuma yazma bilmeyen kişiye feragat imzalatmak...
Biz dedem üzerşnden veraset çıkarmadık. Hukuki süreç başlatamadık çünkü harçlar bizi korkutuyor...
Zaten büyük dayım dedemin vekaleti ile dedem ölmeden önce dairelerin çoğunu satmış. Biz kalanlar için dava açmayı düşünüyoruz ama bu feragat meselesi canımızı sıkıyor... Annemin veraseti derken neyi kastettiniz anlayamadım Annem ve diğer tüm kardeşler sağ...
Öncelikle öğrenmek istediğim feragatın geçerlilik şartları (netten kesin bir şarta rastlayamadım), sonrasında harç miktarının 500.000 tl lik bedel için ödeme miktar ve süresi. dava kaybı halinde geri alınabilirliği... Dediğim gibi bu miktarı bulmak çok zor...
Cevabınız için tekrar teşekkürler...