3 yıl önce yayınlanmış bir Genelge'nin iptali için dava açılabilir mi?
YÖK, 3 yıl önce Kanunlara ve Yönetmeliklere aykırı bir Genelge yayınlıyor. Bu genelgenin varlığını 5 ay önce öğrendim. YÖK'e başvurarak ilgili Genelgenin geçerlilik kazanması için ilgili yönetmeliğin değiştirilmesini talep ettim. YÖK bir ay önce isteğime üstü kapalı olarak ret cevabı verdi.
Bu durumda ya Kanun ve Yönetmelik; ya da Genelge yanlış. Dava dilekçesi ile yönetmeliğin iptalini istiyemiyeceğime göre, genelgenin iptalini istemek zorundayım. Fakat aradan 3 yıl geçti. Bu genelge açıkça Kanuna ve Yönetmeliğe aykırı olduğu için süreye bağlı olmamaksızın iptal davası açabilir miyim? Ya da idareye yeni dilekçeyle başvurup; ilgili genelgenin iptalini isteyip, idarenin bu başvuruyu zımnen reddetmesi üzerine bu işlemin iptali için dava mı açmalıyım? Nasıl bir yol tavsiye edersiniz?
Esenlikler,
Ozhan
Cevap: 3 yıl önce yayınlanmış bir Genelge'nin iptali için dava açılabilir mi?
yök başvuruyu reddetikten sonra 60 gün içerisinde dava açarsan mahkeme büyük bir ihtimalle davayı usulen kabul edebilir,milli eğitim bakanının da yapmış olduğu hukuksuz atamalara karşı bir yıl aradan sonra,önce dilekçeler verilmiş daha sonra da mahkemeye iptal davası açılmıştı,mahkeme kabul etmişti..