Mal paylaşımı ve edinilen mallar
Merhaba;
https://www.hukuki.net/showthread.php...r-ve-Yanıtları
linkindeki bilgileri inceledim. Lakin eski mal rejimi hakkında bir bilgi bulamadım. Teyzem hakkında bilgi almak istiyorum.
Teyzemin eşi sebebini açıklamadığı yüklü bir borcun altına girmiş. kredi kartları, kullandığı krediler, şahıslardan aldıkları ile bir hayli yüklü bir borcu varmış. Oldukça kabarık birde vergi borcu varmış.
Uzunca bir süredir geçimsizlik sebebi ve eşinin şehir dışında çalışması dolayısıyla ayrı yaşıyorlar. Teyzem üniversite öğrencisi oğlu ile beraber yaşıyor. Teyzemin bu olanlardan eve gelen icra-haciz-borç vb. kararlarını içeren postalar ile ve eve gelen memürlar ile haberi olmuş.
Teyzem 55 yaşında ve ev hanımı. 32 yıllık evliler. Kendisi ssk emeklisi.
Bu olanlardan sonra artık boşanmayı düşünüyor. Ancak mal paylaşımı ile ilgili hiçbirşey yapmamışlar. Teyzemin şuan oturduğu ev 1998 yılında alınmış ve tapu eşinin üzerine. Ayrıca eşinin üzerine 2003 yılında alınmış 2 adet ticari araç var. Ancak hepsinin üzerinde vergi dairesinin, bankaların şahışların koyduğu tedbirler varmış.Teyzemin üzerineyse hiçbirşey yok.
Öğrenmek istediğim;
Olası bir boşanma durumunda bu evin ve bu ticari iki arabanın durumu ne olur. Eniştemin yaptığı bu borçlar teyzemi bağlar mı? Bu ev ve iki araba eniştemin mi sayılır. Kuzenim öğrenci ve ihtiyaçlarını teyzem karşılıyor. Onun durumu ne olur.
Ayrıca şuanda evliler. Ancak dediğim gibi herşey eniştemin üstüne. Eniştem teyzemden habersiz bu ev ve iki arabanın üzerindeki tedbirleri kaldırıp istediği gibi satabilir mi? Böyle bir durumda teyzem yanında üniversite öğrencisi oğluyla dışarıda kalacak.
İyi çalışmalar diliyorum.
Cevap: Mal paylaşımı ve edinilen mallar
Hukukçu arkadaşlar yok mu yardım edebilecek birisi?
Cevap: Mal paylaşımı ve edinilen mallar
Alıntı:
haliluz rumuzlu üyeden alıntı
Teyzem 55 yaşında ve ev hanımı. 32 yıllık evliler. Kendisi ssk emeklisi.
Bu olanlardan sonra artık boşanmayı düşünüyor. Ancak mal paylaşımı ile ilgili hiçbirşey yapmamışlar. Teyzemin şuan oturduğu ev 1998 yılında alınmış ve tapu eşinin üzerine.
Teyzeniz bu evin alımında karşılığını almaksızın bir katkı yaptıysa (ssk emeklisi olduğuna göre herhalde çalışıyordu, bir geliri vardı) eniştenize altınlarını, maaşını vb verdiyse yaptığı katkı kadar (orantılanarak bulunuyor) o ev üzerinde alacak hakkı mevcut.
Alıntı:
Ayrıca eşinin üzerine 2003 yılında alınmış 2 adet ticari araç var. Ancak hepsinin üzerinde vergi dairesinin, bankaların şahışların koyduğu tedbirler varmış.
...
Eniştemin yaptığı bu borçlar teyzemi bağlar mı? Bu ev ve iki araba eniştemin mi sayılır.
Araçların kendilerine ait borçlar düşüldükten sonra geriye bir değer kalıyorsa teyzeniz katılma alacağı talep edebilir.
Alıntı:
Kuzenim öğrenci ve ihtiyaçlarını teyzem karşılıyor. Onun durumu ne olur.
18 yaşından büyük ise şu anda bile babası aleyhine nafaka davası açabilir.
Alıntı:
Eniştem teyzemden habersiz bu ev ve iki arabanın üzerindeki tedbirleri kaldırıp istediği gibi satabilir mi? Böyle bir durumda teyzem yanında üniversite öğrencisi oğluyla dışarıda kalacak.
Eniştenizin sahip olduğu ev aynı zamanda şu anda birlikte oturmakta oldukları konut ise teyzeniz muhtardan alacağı bir ikamet belgesi, 2 fotograf ve nüfus kayıt örneği ile Tapu Müdürlüğüne giderek "Aile Konutu Şerhi" koydurabilir.