Annemi öldüren otobüs şöförü "taksirli (kazaen) ölüme sebebiyet vermekten" mi yargılanmalı?
25.05.2010 tarihinde annem otobüsten inerken pardesüsünün orta kapıya sıkışması sonucu arka tekerleğin altında kalarak hayatını kaybetti.
Olay sonrası şöförün verdiği ifadede "durağa nizamice yanaştığını ve aynadan yolcuların inişini kontrol ettikten sonra yola devam ettiğini" söylüyor.
Benim olayı gören tanıklardan dinlediğim "otobüsün, durağa münibüs yanaştığı için durağın gerisinde durduğunu ve annem daha otobüsten tam inmeden otobüsün kapılarını kapatıp gaza bastığı" yönünde.
İşin garip yanı bu olaydan 4 sene önce 26.05.2006 tarihinde aynı şöför son durakta yolcuyu indirdikten sonra geri geri gelirken yolcunun üzerinden geçip yolcunun hayatına son vermiş olması maksadıyla 4 senedir süren ve tutuksuz yargılandığı vede "hala aktif göreve devam edebildiği!" bir kamu davasının sürüyor olması.
Bilirkişi raporundaki olay yeri krokisinde annemin naaşının bulunduğu yerle kaldırım arasında 5 metre
otobüsle arasında ise 6 metre var.
Benim acizane görüşüm "Annem otobüsten tam inmeden şöförün hareket etmiş olması ve şöförün aynaları kontrol etttiğini söylemesi" sonucu "kişi fiilin neticesini öngörüyor ve bu neticenin meydana gelmesini istemesede, neticenin meydana gelmemesi için gayret göstemiyor yani bu olay OLASI KAST"
Size sormak istediğim ise ;
*Bu olayla ilgili hukuki açıdan sizin görüşünüz nedir?
*Şöförün taksirli ölüme sebebiyet vermekten yargılandığı halde hala aynı mesleğe devam edebilmesi doğru mudur? Değilse bununla ilgili neler yapılabilir?
vereceğiniz cevaplar için şimdiden hepinize çok teşekkür ederim!
Cevap: Annemi öldüren otobüs şöförü "taksirli (kazaen) ölüme sebebiyet vermekten" mi yargılanmalı?
Aynaya baksaydı zaten olay meydana gelmezdi.Bakmamış.Baksada üstün körü bakmış.
Daha önceki dosyası da sorumsuzluğunun kanıtı niteliğinde.
Olası Kast değil, Taksirle adam öldürme var kanımca.
Cevap: Annemi öldüren otobüs şöförü "taksirli (kazaen) ölüme sebebiyet vermekten" mi yargılanmalı?
Bana kalırsa da Basit Taksirli Adam Öldürme...Burada otobüs şoförünün neticeyi istemesi mümkün gözükmüyor ta ki annenizle arasında şahsi münasebet olmasın...Bilinçli Taksir de olamaz. Görevinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmiyor. Basit taksir.
bilinçli taksir vardır bence.Şöyle ki amacı annenizi oldurmek değil aslında ama durağa yanaşmadan yolcu indirmek ve yolcunun indiğinden tam emin olmadan aracı hareket ettirmek bu hareketleri yapınca aslında bir sorun çıkacağı belli ama sonucunda annenizi oldurmek amacıyla yapılmamış bir hareket olduğu kanaat ve goruşundeyim.
Anlattığınız kadarı ile olası kasıt görünmüyor. Bilinçli taksir olabileceği görüşündeyim.
Benim olası kast dememdeki amaç şöförün savcılığa verdiği ifadede "ölen bayanın otobüsten son olarak inen kişi olduğunu aynadan gördüm." Demesi. Annem otobüsten daha tam inmeden şöförün kapıları kapatıp hareket etmesi sonucu tekerleklerin altında kalarak hayatını kaybetti ve şöförde annemi inerken gördüğünü söylüyor ama buna rağmen durmayıp hareket ediyor.
Şuan bu olay asliye de (kazaen) taksirden yargılanıyor. Bilinli taksire "asliye mi" bakar yoksa "ağır ceza mı?"
Kazada 1 kişi olduğu için asliye cezada yargılanacak.2-6 yıl arası yargılanacak.Kazada olası kast tespit edilirse cezada % 50 artırım uygulanıyor galiba.Olası kasttan yargılanması mümkün gözükmüyor.Kendiniz mantıken düşünün anneniz eğer inmeden şöför kapıyı kapatıp hareket etse anneniz kapıya sıkışırdı.Yani öyle bir anda hareket etmişki anneniz kendini indirmiş ama kıyafeti takılmış çok talihsiz bir olay yaşadığınız.Olaya bakıldığı zaman 1 saniyenin bile ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.Şöför 1 saniye daha beklemeliydi.Kusur şöförde ama olası kast yok.Sürücünün aşırı alkollu veya kırmızıda yayaya çarpması olası kasttır.Bu şekilde kaza yapanlar muhakkak cezalarını çeker.Sürücünün daha öncede kaza yapması davanız açısından yararınıza olabilir.Başınız sağolsun.
Alıntı:
olaya bakıldığı zaman 1 saniyenin bile ne kadar önemli olduğunu görüyoruz
işin sırrı bu cümle
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
işin sırrı bu cümle
Sayın Sonuncukaya; Bende aracımla yaya ya çarptım ve vefat etmişti.Yaya sarhoş olmasa rahat önlerdi kazayı ama 1,5 adım la kaza kaçınılmaz oldu.Bende çok hesap yaptım saniyede insan yürüyerek rahatça 2 adım atıyor.Koşarak 4 adım benim kazamda koşamıyordu 1 saniye fazla bile gelirdi.Arkadaşın olayındada 1 adım daha yani yarım saniye kazanın önlenmesine yeterdi.