İnternet sitesi hakkında firmanın marka tescilli ürünü
Bir konu hakkında yardımlarımıza ihtiyacım,
Bir firmanın 07 / 09 / 11 / 21 / 35 maddelerden tescilli markalı ürününü internet kanalı ile aracılık yaparak firmaya ürünlerini sattırmaktayım.
Durumu açacak olursak firma ürünlerini pazarlama kanalı ile satmakta mağazalarında ürününü satmamaktadır. ( ailelerin evlerine konuk olarak ürünün tanıtımını yapıp, almak isteyenlere ürünü bu kanaldan satmaktalar. )
Benim ise burada yapmakta olduğum firmanın ürünü tanıtan bir web sayfası yaptım ( Domain ismi ve web sayfasının içeriği firma ürünü ile alakalı com, net uzantılı ) ve web sayfasından gelen talepleri ilgili firmada çalışan ve satış yetkisi olan arkadaşlarıma bildirmekteyim. Sonuçta ürünü satan ilgili firma ve çalışanları ben sadece burada aracılık yapmış oluyorum.
Bu konu benim için suç unsuru teşkil edermi veya internetten ürün tanıtabilmem için ürün ile ilgili herhangi bir marka tesciline gerek varmı örnek ( 38. madde Radyo ve televizyon yayın hizmetleri. Haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil). Haber ajansı hizmetleri. ) gibi
Yardımlarınıza şimdiden teşekkürler
Cevap: internet sitesi hakkında firmanın marka tescilli ürünü
Merhabalar ;
Sayın Aslıca ; yaptığınız ürün satışlarından anlaşılan siz o firmanın bayisi konumundasınız. Eğer ki bu firma, tescilli markamızı kullanıyor, internet sitesi açıp satış yapıyor diyerek bir şikayette bulunmadıktan sonra sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.
Ancak sitenin belli bir kısmında, veyahut sözleşme gibi bir sayfada, ürünün resmi satıcısı olmadığınızı, sadece bayilik sistemiyle ürünleri sattığınızı belirtmenizde fayda var.
Saygılar
Alıntı:
Mustafa A. rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar ;
Eğer ki bu firma, tescilli markamızı kullanıyor, internet sitesi açıp satış yapıyor
Saygılar
Öncelikle cevabınız için teşekkürler,
Sitede herhangi bir satış yapılmamakta sadece ürünün tanıtımı yapılmakta almak isteyen olur veya ürünü görmek isteyen olur ise bana ulaşıyorlar. Bende bana ulaşan kişileri firmanın kendi elemanlarına bildiriyorum, bundan sonraki olay firma çalışanı ile müşteri arasında gerçekleşmete..
Benim asıl öğrenmek istediğim internet sitelerinin domain isimleri ve web sayfasının içeriği firmanın satmış olduğu ürünü tanıtmakta ( reklamını yapmakta ) firma şikayetci olması durumunda tarafıma ceza uygulanırmı?
Merhaba,
İki ayrı sorun var diye düşünüyorum.
1- Sitenizin alan adı marka sahibi firma ile aynı ise bu konuda sorun yaşabilirsiniz çünkü aranızdaki bayilik ilişkisi ile bir internet sitesinin alan adının o marka ile aynı olması farklı konulardır.
Bu nedenle farklı bir marka ile faaliyet göstermenizde fayda var.
2- bayisi olduğunuz firmanın ürünlerini onunla rekabet etmeyecek şekilde sattığınız anlaşılıyor. Şayet aranızdaki sözleşmede bu konuda hüküm yoksa problem yaşamazsınız. Aksi durumda sözleşmeyi ihlal ettiğiniz için bayilik sözleşmeniz feshedilebilir.
Hiçbir sözleşme olmadan bunu yapıyorsanız, ürünleri de örneğin yurt dışından getiriyorsanız, işte burada ince bir durum var. Pararlel ithalat, markanın tükenme ilkesinden haraketle yine sorun yaşamayabilirsiniz.