Apartman Yönetiminin Yetkileri ve kiracının hakları
Merhaba
60 Dairesi olan bir Apartmanda kiracı olarak oturmaktayım. Bir kaç sorum olacak.
1 -Alınan aidat bedeli neye göre hesaplanır.
2 -Yapılan harcamaları her ay talep edip inceleme hakkım mevcut mudur?
3- Apartman yönetiminin 10 gün içinde ödenmeyen aidata gecikme faizi uygulaması yasalmıdır?
Cevap: Apartman Yönetiminin Yetkileri ve kiracının hakları
1. Bir sonraki yılın tahmini bütçesi oluşturularak, kat maliklerinden/kiracılarından ne kadar aidat toplanacağına karar verilir ve bir sonraki kurul toplantısına kadar uygulanır.
2. Yönetimin gelir ve giderlerini ile iş ve işlemlerini görme ve inceleme yetkisi denetçiye aittir. Yönetimin katmaliklerine bunları verme veya gösterme zorunluluğu yoktur. Ancak zaman zaman bilgilendirme yapmaları uygun olur.
3. Kurul toplantısında alınan kararlara göre işlem yapılır. Son ödeme gününü geçtiğiniz gün gecikme faizi ödersiniz.
Ben oylamada veya toplantılarda yoktum. Benim kendi haklarım yokmudur? Denetçiler kontrol etmez belki? Veya denetçilerede güvenmiyorum..
Liste asılı toplam alınacak paralar ödemeyenlerin tabi birikmiş borcu 10 milyara yakın. Bunlar tahsil edilmiyor her ay tıkır tıkır ödüyoruz. 1 Tek kapıcısı var ve asansör masarfları var bunun dışında hiç bir gideri yok.. Güvenlik vardı onuda kaldırdılar aidat tutarı yinede değişmedi. Ayda tahmini 4 milyar aidat toplanıyor ama nereye gidiyor bunlar nasıl öğreneceğim?
Kat malikleri kurulu toplantısına çağrılmadıysanız veya alınan karar/kararlara itirazınız varsa, yasal zaman aşımı süresi içerisinde bulunduğunuz yerin sulh hukuk mahkemesine iptal davası açmanız gerekir. Bu davayı zamanında açmazsanız kararlar kesinleşir ve size de kararlara uymak kalır.
Tekraren ve son olarak ifade ediyorum ki; Sizin hesapları inceleme ve kontrol yetkiniz yok. 634 sayılı kanun bu yetki ve görevi denetim kuruluna vermiş olup, denetçi her üç ayda bir bu görevi yapmak zorundadır. Kurul toplantısında da bütün bilgileri rapor halinde kat maliklerinin bilgisine sunmalıdır.
Sizin, yönetime veya denetime güvenmiyor olmanız durumu değiştirmez. Sonuç olarak bu kurullar, kat malikleri kurulu tarafından seçilmişlerdir.