Cevap: İnşaatta ölen işçi
Sayın osevecer, sizin bu olayla hiç bir bağlantiniz ve sorumluluğunuz yok sizden bir hak iddaa edemezler, gönlünü ferah tut. Koop. aşamasındaki yönetimin ilk olarak başkan, ikinci olarak başkan yardımcısı, üçüncü olarak da muhasip üye, birinci derecede sorumludur. İşçci çalıştırırken sigortalı çalıştırma mecburiyeti yöneticilerin sorumluluğundadır.
Sayın Şahin41 arkadaşımın yazdığı konu, kooperatif kat karşılığı arsa üzerinde faaliyet gösteriyorsa geçerlidir. Yani kooperatif müteahhit konumundaysa. Ama hayır müteahhit ayrı ise bu durumda işveren kooperatif yönetimi değil müteahhit firmadır.
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum.Ama kafam karıştı.Bildiğim kadarıyla bina kooperatif olarak yapılmış ama müteahhit yapmamış.Birbirlerini tanıyan aileler bir araya gelip kendi aralarında kooperatifi kurup inşaata başlamışlar.Kooperatifin 2004 yılında fes edilip hissedarlara tapularını dağıttığını biliyorum.Ben bu binadan daireyi 2009 Aralık ayında aldım eve de yeni taşındım.Gelir gelmez bana böyle bir durumdan bahsettiler.Sizlerin cevabı üzerine tapuya baktım.Niteliği kısmında bodrumlu 6 kat betonerme apartman ve arsası yazıyor.Yine başka bir yerde 1/18 yazıyor.Binada 18 daire var.Yukarıda olayı yazdım, tekrar soruyorum yazılan yorumlara göre ceza gelirse beni ilgilendiriyor mu?İlilendirse de ilgilendirmese de bina yönetimi ile karşı karşıya gelecem.Bu durumda bina yönetimine karşı nasıl hareket etmem gerekecek?
Alıntı:
osevecen rumuzlu üyeden alıntı
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum.Ama kafam karıştı.Bildiğim kadarıyla bina kooperatif olarak yapılmış ama müteahhit yapmamış.Birbirlerini tanıyan aileler bir araya gelip kendi aralarında kooperatifi kurup inşaata başlamışlar.Kooperatifin 2004 yılında fes edilip hissedarlara tapularını dağıttığını biliyorum.Ben bu binadan daireyi 2009 Aralık ayında aldım eve de yeni taşındım.Gelir gelmez bana böyle bir durumdan bahsettiler.Sizlerin cevabı üzerine tapuya baktım.Niteliği kısmında bodrumlu 6 kat betonerme apartman ve arsası yazıyor.Yine başka bir yerde 1/18 yazıyor.Binada 18 daire var.Yukarıda olayı yazdım, tekrar soruyorum yazılan yorumlara göre ceza gelirse beni ilgilendiriyor mu?İlilendirse de ilgilendirmese de bina yönetimi ile karşı karşıya gelecem.Bu durumda bina yönetimine karşı nasıl hareket etmem gerekecek?
Avukat değilim ama konu mesleğim ile alakalı olduğundan şöyle cevap verebilirim.İnşaat halindeyken gerçekleşmiş bir olayda o isçiden sorumlu kimse ,sorumlusu yoksa onu o şantiye onu kim sokmuşsa o sorumludur .Sizi alakadar eden bir durum yok ortada içiniz ferah olsun.Başımıza buna benzer bir olay geldi .Sanırım bina yönetimi arsa sahiplerinden veya inşaatı yaptıranlardan yolacak kaz arıyor kendine .
Aynı olay bizim başımızda var.104 daireli sitede geçen sene inşaat devam ederken sigortasız işçi düşerek vefat etti.Mütahit anlaşmaya gitmemiş,ölenin tarafı 500 000 tl lik dava açmış,mütahit üyeler ile karar alıp bloğun girişini satmış,150 000 tl bankada tutuyor şuan.Biz arsa sahibiyiz kimse para talep etmedi.Yaptığımız kontratta 3 blok var 3 bloğun girişi site sakinleri kullanımında olacak diye madde var.Bize sorulmadan satıldı.Ayrıca dairelerde tedbir var.Mütahit bana Avukata vekalet ver tedbir kaldırılsın dedi verdim tedbir kalktımı bilmiyorum.Size zararı olacağını sanmam.