Fazla mesai yaptığımın ispatı işten çıkartılmış tanıkla yapılabilir mi?
merhabalar
fazla mesai davası açarak bunu ispat ederken bu firmada çalışan kişileri doğal olarak tanık yapamıyorum çünkü işini kaybetmek istemez kimse. ancak daha önce bu işyerinde çalışmış fakat işten çıkartılmış kişilerin tanıklıkları kabul edilir mi?
şirketin giriş çıkış kayıtları var ancak elektronik ortamda ve şirketin içerden aldığım bilgiye göre veritabanından değiştiriyorlarmış bu kayıtları kanıt olarak sunamayız :(
bu durumda benim hakkımı savunma yöntemim nasıl olur?
saygılarımla
Cevap: fazla mesai yaptığımın ispatı işten çıkartılmış tanıkla yapılabilir mi?
Eğer aynı dönemde o kişilerle çalışmışsanız onları tanık olarak dinletmeniz mümkün.
Veri tabanında değişiklik yapmalarını önlemek için davayı açıp biran önce tedbir koydurma yolunu deneyebileceğiniz gibi, Sulh Hukuk mahkemesine başvurarak o kayıtlar değiştirilmeden delil tespiti de yaptırabilirsiniz. Bu ikinci yol çok daha hızlı ve pratik olacaktır.
İlknur hanım merhaba, araştırmalarıma göre 1997/7343 24.6.1997 tarihli yargıtay kararı şunu demiş; işlerine son verilen işçilerin tanıklıkları ile ilgili; salt bu tanık anlatımlaırna göre hüküm kurulamaz. bu nedenle de yargıtay reddetmiş. şimdi benim o zaman hiç ispat hakkım kalmıyor davayı açmamalımıyım uğraşırmıyım boşuna acaba? bilgisayar kayıtlarını değiştirmişler, işten çıkarılmış diğer arkadaşlarımı tanık olarak kabul etmezse yargıtay ben davayı açamayacakmıyım? oysaki çok fazla mesaim var ve hakkım var :(
Alıntıladığınız karar oldukça eski. Özellikle 9. H.D. başkanı değiştikten sonra daire kararlarında da bence farklılıklar oldu.
Tanık, HUMK'nda takdiri delildir. Hakim salt tanık ifadelerine dayanarak karar verebilir de vermeyebilir de. İkna olmasına bağlı. Alıntıladığınız kararda alıntılamadığınız ya da kararda mevcut olmayıp dosyada mevcut olan ayrık bir durum var muhtemelen.
Aynı dönem çalışmış bordo tanıkları işten çıkmış olsalar da (ki genellikle bu böyledir, çalışmaya devam eden bordro tanıkları genellikle işverenin tanığıdır zira, işveren aleyhine tanıklık yapmazlar, zaten onlara yemin de ettirilmiyor) tanık olarak dinlenebiliyorlar. Bu konuda bir sıkıntı yok.
İlknur hanım yani sonuç olarak benim durumum hakime mi kalıyor? bu davayı kaybedebilirim de diye anlamalımıyım?
Her davayı kaybetme durumu olabilir, mutlaka açılan her dava kazanılır diye bir kural yok.
Durumunuz, haklılığınızı hakime ıspat gücünüze kalmaktadır.
sordugum sorulari silemiyorum. boyle bir silme isleminde buldundum rahatsizligim icin özür.