Fazladan para isteyen ev sahibi
Merhaba,
Ben geçen sene 1 yıllık bir kira kontratı imzalayıp haziran ayının 15'inde kiranın yarısını vererek (15 günlük bir miktar olduğu sözleşmede belirtilmek üzere) eve çıktım. Başlangıç tarihi de yine sözleşmede 15 Haziran olarak gözükmekte. Ondan sonraki aylarda, evsahibin isteği üzerine, kira her ayın başında ve tam olarak verildi. Yani 1 temmuz dahil sonraki her ay için geçerli bu. Yine bunlar da sözleşmede tarihleri yazılmış bir biçimde gözükmekte.
Şimdi;
Ben bu haziranın 15'inde evden çıkacağım: zaten sözleşme de o tarihte bitiyor. Zaten, asıl mesele burada başlıyor zaten. İlk başta ödediğim 15 günlük kiradan dolayı, son aya da yine 15 günlük bir oturma süresi ve ödenecek 15 günlük bir meblağ kaldı. Ben de doğal olarak bu ay yapılması gereken son ödeme için ev sahibinin hesabına kiranın yarısı kadar bir miktar yatırdım. Sonuçta sözleşmeye göre 15 günlük bir oturma sürem kaldı.
Kısacası, toplamda kontratta yıl boyunca ödemeyi taahhüt ettiğim paranın tamamını ev sahibine ödemiş durumdayım. Ben bunu kendisine de söylemiştim. Ancak daha sonra ev sahibi benim böyle bir hakkım olmadığını ve son haziran ayı için tam kira bedeli istediğini söyledi. Vermezsem de depozito'yu kira yerine kullanacakmış. Son ay verdiğim yarım kirayı da bana geri yollayacakmış. Böyle bir hakkı olduğunu avukatlardan öğrendiğini iddia etmekte. Ancak benim önümde 15 günük bir oturma süresi var ve bu ay yarım kira vermiş olsam bile, toplamda yıl boyunca ödemeyi taahhüt ettiğim paranın hepsini zaten ödemiş durumdayım. Ev sahibinin böyle bir şey yapmaya hakkı var mı?
Bu arada depozitoya el koyması için hiçbir neden yok, zaten evin boyasını-bakımını girişte biz yaptık ve ev sahibinden bunu kiradan düşmesini falan da istemedik. Bu da sözleşmede geçmekte. Sorumu cevaplandırırsanız gerçekten çok sevineceğim. İyi günler.
Cevap: Fazladan para isteyen ev sahibi
Yardımcı olursanız çok sevinirim.