Isı izolasyonu ve Yükümlülükler
Bu konu defalarca işlenmiş ancak tüm başlıkları inceledim ve benzer sorunla ilgili net bir bilgiye
ulaşamadım. Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Bir süredir hem apartman yöneticisiyim hem de son katta oturan kat malikiyim. Klasik sorun
son katta oturuyorum. Ortak kullanım alanı olan, çatısı olmayan çatı katından daireme su sızıyor ve ciddi
ısı sorunu yaşıyorum.Yaşadığım yer İzmir olduğundan özellikle yazları çok sıkıntı çekiyorum. Apartman
toplantılarında çatı izolasyonunun gerekliliği çoğunluk tarafından kabul görmesine rağmen ısı izolasyonu
konusunda diğer kat malikleri ile hemfikir değiliz. Yapmayı planladıkları en ucuz tarafından su izolasyonu.
Bunun kısa vadeli bir çözüm olacağını belirttiğim halde aynı fikirde değiliz. Ben kiremit çatı ya da su ve ısı
izolasyonunun birlikte uygulanması taraftarıyım. Bir kat malikinin görüşüne göre ısı izolasyonunu karşılamakla
yükümlü değilmiş kat malikleri. Bu konuda ve yapılabileceklerle ilgili beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürlerimi bildiririm.
Cevap: Isı izolasyonu ve Yükümlülükler
Anladığım kadarıyla, kat malikleri ile karar alıp uygulama yapamayacaksınız. Bu durumda;
Su sızıntısı sonucunda uğradığınız ya da uğramanız muhtemel hasar ile ilgili tespit davası açıp bilirkişi raporu alacaksınız ve tüm kat maliklerini, arsa payları oranında bu tazmini yapmaya mecbur bırakacaksınız. Isı yalıtımı konusunda ise zaten 2017 yılına kadar yaptırılma zorunluluğu getirildi. Bu yasal zorunluluktan dolayı, karar alma ya da almama lüksünüz yok. Taban, tavan, duvar ve çatının ısı yalıtımı ortak giderdir ve tüm kat malikleri, arsa payları oranında bu giderlere katılmak zorundadır.
Cevap için teşekkürler Gezgin_06. Isı ve su izolasyonu ile ilgili bahsetmiş olduğunuz yasal zorunluluğun kanuni karşılığı , mevzuattaki adresi tam olarak nedir? Bu hususta da bilgilendirirseniz memnun olurum. Bir avukatla görüşmenin gerekliliği doğdu ancak yine de mevzuatı okumak istiyorum.Teşekkürler.
Gerek TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği, gerekse 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince, ısı yalıtımı yasal olarak zorunlu bir uygulama. Artık ısı yalıtımı projesi olmayan yeni yapılacak binalar belediyeden ruhsat alamayacak. Yönetmelik ısı yalıtımını ilk etapta yeni binalar için zorunlu kılıyor ama mevcut binaların da 2017’ye kadar yalıtım yaptırması gerekiyor.
Yeni binalar 1 yıl, eski binalar 10 yıl içinde yalıtımlı olmak zorunda
Mevcut binalara ise sisteme uyum için 10 yıllık süre tanınacak.
Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda
Isı yalıtımı olmayan binalar 60 bin TL'ye varan cezalar ödeyecek!
Kanunun 16. maddesi uyarınca, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki yalıtımla ilgili bölüm; "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır" şeklinde değiştirilmiştir. Eskiden oybirliği gerektiren ısı yalıtımının çoğunluk kararına bırakılması ile kullanılan binalara yalıtım yapılması daha da kolaylaşacak ve enerji kaybına yol açan eski binalar da yalıtılabilecek.
"Kel başa şimşir tarak" diye bir laf var ya,eski binalarında bu işe sokulması garip.
Yeni yapılacak binaları anladık ama eskilerin neresini düzelteceksiniz yahu...
Sorun çıkartacak bir uygulama..