Avukatlık Bürosundan Gelen İlginç Teklif
Merhabalar,
Dün apartmanımda bir avukatlık bürosu tarafından şahsıma gönderilmiş bir belge buldum. Başlığı da: Faizde %100 indirim kampanyası.
Belge ise, Turkcell'e olan yasal icra takibine düşmüş fatura borçlarımla ilgili ve 16 Haziran'a kadar o büroya müracaat eder ve borcumu ödersem bu kampanyadan yararlanabileceğimden bahsediyor. Son olarak da borcumu icra veya hapis yoluyla ödemem yerine, büroya müracaat etmemin daha iyi olacağı konusunda telkinde bulunuluyor.
İşin ilginç tarafı ise, ne borç miktarı, ne hattımın numarası, ne fatura tarihi yazıyor bu belgede ve söz konusu hattım en az bi 8-10 sene öncesine ait (nerdeyse Türkiye'ye cep telefonlarının geldiği dönem). Üzerinden o kadar geçmiş ki, borcumu kapayıp kapamadığımı, hatta numaramı bile hatırlamıyorum ve yıllardır bu konuda hiçbir uyarı, tebliğgat gelmedi elime. 1-2 sene önceye kadar da her ihtimale karşın bulunsun diyerek, o hattımla ilgili belgeleri elimde bulundurdum ama artık gerek kalmamıştır diye onları da attım.
Yani sorun şu: yıllar sonra, daha önce hiçbir şekilde bilgilendirilmediğim bir borç yükleniyor üzerime ve ben onu ödeyip ödemediğimden bile emin değilim. Üstelik şimdi bu bilgilendirmeyi yapanlar, üzerinde ismimden başka belirleyici hiçbir şey olmayan bir belge yolluyorlar evime.
Bu durumda ne yapmalıyım?
Cevap: Avukatlık Bürosundan Gelen İlginç Teklif
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, size gelen çağrı kağıdının üatünde bir icra dairesi ya da dosya numarası yazıyorsa önce bu daireye gidin ve dosyasnızın akıbetini, dosya borcunun hangi döneme ait ödenmemiş faturalarınıza ilişkin olduğunu, bakiye borç miktarının, faiz alacağı ve oranının ne olduğunu öğrenin. Eğer size gelen kağıtta bu bilgiler yer almıyorsa, ilgili evrak için UYAP VATANDAŞ PORTALI'na girerek hakkınızda böyle bir dosya olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Uyap ekranında yaptığınız sorgulamada dosya çıkmadığı takdirde gerçekten de hakkınızda açılmış bir icra takibi yoktur demektir. Eğer böyle bir dosya çıkıyorsa o zamna bir an önce dosya borcunu kapatıp borçlu olamdığınızın tespiti için genel mahkemelerde menfi tespit ve istirdat davası açmanızı salık veririm.
İlgili GSM operatöründen eski tarihli fatura borcunuz olup olmadığını öğrenmiş miydiniz?
İlknur hanım,
Bu kağıt elime geldiğinden beri (ki 2 gün oluyor bu) ne avukatlık bürosuyla ne de GSM operatörüyle irtibata geçmedim; bilmeden süreci aleyhime çevirmemek için. Ama daha geçmişe dönük bir şey oldu mu diye soruyorsanız, o hattı bıraktığımdan beri borcum olduğuna dair hiçbir bilgilendirici veya uyarı amaçlı bir belge geçmedi elime, ben de aramadım. 5 yıllık zamanaşımı süresi de çoktan dolduğundan, tedbir olsun diye elde tuttuğum birkaç fatura ve makbuzu da attım.
ADL4255,
Öncelikle çok teşekkürler.. Kağıdın üzerinde ismim soyadım hariç borçla alakalı hiçbir şey yok. Ben de UYAP'a girdim ve kendi şehrimde İcra başlığı altında ne kadar mahkeme varsa araştırdım ama hiçbir şey bulamadım. Arama kapsamını genişletmem gerekir mi?