Kıdem tazminatı için bu maddeler nasıl uygulanır?
Merhaba. Ben özel bir firmada işçiyim . Kamu işçiliği için sınava girdim kazandım yakında başlıyacağım. İşyerim bunu öğrenmiş ve kıdem tazmınatımı vermıyor. Vermeside gerekmıyor buna göre fakat ; daha önce bizi bi kaç gün borçlandırdılar yani işe gitmeden maaşımızı aldık ve borcumuzu öderkende hep pazar gunlerı ve 23 nisan gıbı zamanlarda ödedik. 4857 sayılı işkanunun 64. maddesi diyorki
TELAFİ ÇALIŞMASI (4. Bölüm / İşin Düzenlenmesi)
MADDE 64. - Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.
Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.
. Bu maddeye dayanarak İŞÇİNİN HAKLI NEDENLERLE DERHAL FESİH HAKKI (2. Bölüm / İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi)
24. maddenin 2. fıkrasının e bendinde diyorki
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, ..
Bu maddelere dayanarak maaş bordrosunda pazar günleri ve 23 nisanda çalıştıgımı ıspat edersem kıdem tazminatımı alarak işten ayrılmam mümkünmüdür. yeni iş buldugumu bilseler bile olurmu lütfen rica ediyorum eger bu mumkunse avukata gidicem .
Cevap: Kıdem tazminatı için bu maddeler nasıl uygulanır?
Yapılan sözleşme maddeleri kanunlara aykırı olamaz.Olması durumunda kanun maddeleri geçerlidir.
Yaptığınız telafi çalışmasına 6 günlük süre içinde itiraz edip ücretinizi talep edebilir, ödenmemesi durumunda sözleşmenizi feshederek tazminatınızı almaya hak kazanbilirdiniz.
6 günlük süre geçti sendika temsilcilerine durumu anlattım ve oyalandım çalışmanın uygun oldugunu söylediler ve ben bugun ihtar çektim şu şekilde
Konu : İş Aktinin haklı nedenle feshi bildirimi , tazminatın ödenmesi istemidir.
AÇILKLAMALAR
1- İşyenizde .... sicil numarası ile beş yılı aşkındır en son olarak operatör olarak çalışan işçinizim.
2- Çalışma süresi içinde daha öncesinden de süreklilik arz edecek şekilde en son olarak 18 Ekim 2009, 6 Aralık 2009 ve 11 Nisan 2010 tarihlerinde hafta tatili olarak çalıştım.
Fazla mesai olarak yamış olduğum bu çalışmaların bedeli yasal hakkım olan fazla mesai ücreti olarak bugüne kadar ödenmedi. İşverence telafi çalışması şeklinde söylense de telafi çalışmalar yasal olarak tatil günlerinde yapılamaz(madde 64) Bu nedenle söz konusu fazla çalışmalar telafi çalışma olarak düşünülemez ve tarafıma fazla mesai ücreti olarak ödenmesi gerekirdi.
3- İşveren tarafından yıllık ücretli izin sürekli bölünmüştür. İş kanunu 56. maddeye aykırı olarak 18 günlük iznim vardı . 9 gün kullandırılarak bölünmüştür. Geçen sene de sürekli iznim parça parça bölünmüştür.
SONUÇ : Yukarıda belirtmiş olduğum nedenlerle İş Kanunun işçiye vermiş olduğu 24. madde ve sair hükümler doğrultusunda iş akdimi haklı nedenle fesh ettiğimi bildirir, fazla mesai ve kıdem tazminatlarımın tarafıma ödenmesini ihtaren arz ederim.
Alıntı:
gokhandir rumuzlu üyeden alıntı
Av. İlknur Hanım lütfen banada yardımcı olun bende eskişehirliyim. :(
:)
Borçlandırıldığınızı yazmışsınız, bu borçlandırma nasıl yapıldı?
Telafi çalışmasıyla ilgisini kurmaya çalışıyorum.
Pazar günleri ve ulusal tatillerde yaptığınız çalışmaların telafi çalışması olduğunu işveren mi söyledi?
24,25,26 Aralık 2009 ve 29,30 Ocak 2010 tarihlerinde işe gitmedik ve ücretini çalışmış gibi aldık yani esnek izin dendi. Daha sonra yukarıda saydıgım tarihlerde (hepsi hafta tatili günüdür) çalıştık ve ücretini almadık yani telafi çalışma sayıldı. Ücret pusulasında haftataili çalışmalarım 7,5 saat olarak görünüyor fakat fazla mesailer kısmında yazılmamış telafi çalışma sayıldıgı için. Son 3-4 yıldır böyle yapılıyor telafi çalışma çalışma yapıyoruz fakat bunu hem hafta tatili olan pazar günlerinde hemde izinden sonraki 9-10 ay içinde ödüyoruz. Oysa telafi çalışmaları 2 ay içinde yaptırılmalı. Yada işveren denkleştirme esası uyguladıgını söylese bile buda en çok 4 ay olabilir. Fakat 2009 da 7-8 ay sonra bile telafi çalışma yaptık yani mesai yapıp ücret almadık. Ben sözleşmemi bugun aynen yukarıda yazdıgı gibi feshettim noterden ihtar yolladım. Kıdem tazmınatımı alabilirmiyim sizce ? Birde yıllık izinlerimiz 6ya 7 ye bölündü şuan 9 gün iznim kaldı kanuna göre en çok 3 e bölünür ve bir bölümü 10 günden aşağı olamaz diyor.
lütfen cevap verin doğrumu yapmışım yanlışmı bi avukata yazdırdım bunu ama her maddeyi ben buldum o sadece bunu yazdı pek alanı oldugunu sanmıyorum.
lütfen yardımcı olurmusunuz yaptıgım işlem doğrumu sonucu ne olur ERdoğan Bey yada İlknur Hanım