SGK'dan Doğum Parası almak
Günaydın ;
Arkadaşlar ben askerlik görevim dolayısıyla bir süre mesleğime ara vermek durumunda kaldım.Forumda araştırdım ancak istediğim bilgiye tam olarak ulaşamadım şuan iki personelimiz doğum izinlerini bitirdi ve bunların doğum paralarını SGK dan almak istiyorum bununla ilgili tam olarak hangi yolları izlemeliyim yeni prosedür nasıl işlemektedir?
teşekkurler.
Cevap: SGK'dan Doğum Parası almak
Öncelikle SGK 'na elektronik ortamda doğum raporlarının girilmiş olması lazım. Yeni çıkan tebliğe göre bu elektronik ortamda istirahat bildirimlerin 5 işgünü içinde yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca kişilere siz tam sigorta yatırdıysanız onlar kendileri bu doğum paralarını alacak ve işletmenize yatıracaklardır.
Kaldı ki bu SGK ile çalışanın arasındaki bir işlemdir.
doğum izinleri biteli yaklaşık iki ay olmuş fakat ikiside raporlarını kapatmamış ve tabiki şirket tarafından internetten bildirilmemiş.Şimdi bu kişiler raporlarını yeni bildirecekler şirket genede cezai duruma düşermi ?
tesekkurler.
Doğum raporunda doğum sonrasında rapor süresi belirli olduğundan işe başlama tarihi bellidir yada belli olmalıdır. Bulunduğunuz yerdeki SGK İş Göremezlik birimi ile durumu paylaşın onlar size yardımcı olacaklardır.
Bu bilidirmin yapılmamış olmasının bir cezai bir durumu sözkonusudur. Bence vakit kaybetmeyin. Çünkü raporlar hastaneden kuruma bildirildiğinde daha da zor durumda kalınabilir.