Çatı katının ortak alandan çıkarılması
merhaba.içinden çıkamadığım bir sorun var.sizinle paylaşıp görüşlerinizi almak istiyorum.
tapuda apartman olarak kayıtlı bir bina düşünün. binada 4 daire var ve hepsi dublex kat. üst kattaki daire sahibi dublex katın üstünde bulunan çatıyı kapatıyor ve belediyeden de buna uygun tüm izinlerini alıyor. sorun ise şu. alt kattaki daire sahibi bayan çatı katında kendisinin de payı olduğıunu söyleyerek hak iddia ediyor. ancak kendisi 15 yıldır o binaya değil masraf yapmak, uğramamış bile. sizce bayanın iddiası ne derecede hukuka uygun ? ve bununla ilgili ne yapılabilir ?
Cevap: Çatı katının ortak alandan çıkarılması
Teras ortak alan mı yoksa bağımsız dubleksin kullanımnda mı? Bağımsız dubleksin kullanımındaysa ,belediye de izin verdiyse sorun yoktur.
Fakat diğer halde ise belediye nasıl izin vermiş
Alıntı:
sonuncuyaka rumuzlu üyeden alıntı
Teras ortak alan mı yoksa bağımsız dubleksin kullanımnda mı? Bağımsız dubleksin kullanımındaysa ,belediye de izin verdiyse sorun yoktur.
Fakat diğer halde ise belediye nasıl izin vermiş
bildiğim kadarıyla bağımsız dubleksin kullanımında ve belediye belli bölgenin kapatılması için izin vermiş. diğer daire sahibi de aynı şekilde kendi dubleksinin bölümünü kapatmak için belediyeye başvurmuş hatta.
Konuyu ilk açtığınızda ortak kullanım alanının ihlâli var gibi anlaşıldı. Sonradan yaptığınız düzeltmeyle konu netleşti. Bahsettiğiniz alan çatı değil, terastır. Yani ortak kullanım alanına dahil olmayan bağımsız bir bölümdür. Diğer kat malikinin bu alandan hak talep etmesi de ayrı bir saçmalıktır. Belediye tarafından belli bir bölümün kapatılmasına izin verilmiş olması yeterlidir.
Alıntı:
Gezgin_06 rumuzlu üyeden alıntı
Konuyu ilk açtığınızda ortak kullanım alanının ihlâli var gibi anlaşıldı. Sonradan yaptığınız düzeltmeyle konu netleşti. Bahsettiğiniz alan çatı değil, terastır. Yani ortak kullanım alanına dahil olmayan bağımsız bir bölümdür. Diğer kat malikinin bu alandan hak talep etmesi de ayrı bir saçmalıktır. Belediye tarafından belli bir bölümün kapatılmasına izin verilmiş olması yeterlidir.
konuyu ayrıntılı olarak açıklamam gerektiği için başlığa çok yoğunlaşamadım hata yapmış olabilirim
teras kat, diğer dublex dairenin üst katıyla birleştirilerek üst daire ve teras dublex hale getirilecek. bunun için de belediyeden ayrıca izin alınacak.
alt kat malikinin hak talep etmesi konusundaki görüşlerinize katılıyorum. daha sonralarda dava yoluna gitmesi durumunda da elinin boş döneceğine inanıyorum. umarım sorun çıkmaz.