Ödenmemiş apartman aidatları ne olacak?
Sevgili hukukçu dostlar,
Evimde yaklaşık 3 yıl oturduktan sonra habersizce çıkıp giden kiracımın ödemediği aidat borçları çıktı ortaya.Eski site yönetimi kiracımın ödemediği aidatlar için beni uyarmadı ve şimdi de yönetim değişti.Yeni gelen yönetim de eski defterleri karıştırarak ödenmemiş geçmiş aidatları bulup çıkartmış ve çekip giden kiracımın borçlarını benden talep etmektedir.Anlayabileceğiniz gibi eski kiracım telefonuma bile çıkmamaktadır, yaklaşık 1500 TL tutan bu borcu ben mi ödeyeceğim şimdi.
Eski yöneticiler kiracımın oturduğu dönemde beni uyarmış olsaydı belki bir dava,icra vs için harekete geçer ödenmemiş aidatları ödetmek için birşeyler yapabilirdik..ama şimdi nereden bulacağım ben kiracıyı da alacağım bu paraları.Bu durumda ben mi suçluyum yoksa aidatları kiracımdan tahsil etmeyen vede beni uyarmayan eski yönetim mi?
Ne yapmalıyım dostlar,ne tavsiye edersiniz? ev sahipleri hep bu tür cezaları ödemek zorunda mı?
Teşekkür ederim.
Cevap: Ödenmemiş apartman aidatları ne olacak?
Yönetim ne size ne de kiracıya yönelik bir hukuksal süreç veya ihbar başlatmadıysa yönetimin bunda sorumluluğu açıktır.
Kiraya veren heray aidat ödendi mi ödenmedi mi diye araştırma yapacak değildir.Yönetim üst üstte aidatın ödenmemesi durumunda hem kiracıya hem de kiraya veren katmalikine bildirimde bulunmak durumundadır.
Doğan zararın sorumluluğunu kiraya verene yüklememek gerekir.Çünkü yönetim görevini yapmamıştır.
Yönetimdeki sorumlular VEDE kiracıdan talep etmelidir.
Bunları ödedikten sonra yada Yeni yönetim bunlardan talep etmelidir.
Yukarda yapmış olduğunuz açıklamalar ın hukuki dayanağı var mı.Nereden yararlanabilirim aynı sorun benim kıracı ile var.
Bende açık senedi var ama üzerinde bişi yok.
tesekkürler
Ödemeniz gerektiğine dair hukuki dayanak vardır.
Bu ödediklerinizi de kiracıdan talep edeceksiniz.
Sorumlu yönetici den talep etme ise hukuki görüşümdür.Çünkü uzun bir zaman aidat ödenmemişse bunun için gerekli hukuki prosedürü işletmek sorumluluğu altındadır.En azından kat malikine bildirmesi gerekir.Yargıtay içtihatları neder bakmak lazım.
Her kat maliki sahip olduğu birime ait aidat borcunu takip etmekle yükümlüdür. Kat malikleri kanununa göre her yıl genel kurul toplantıları yapılır. Aidatlarını ödemeyen veya ödemek istemeyen kat malikleri bu toplantılara katılırsa zaten orada hesapları ve aidat durumunu görecektir. eğer hiç bunları araştırmamışsa ve toplantılarda bulunmamışsa sorumludur. Kiraya verecekleri zaman aidat miktarı kiracıya bildirilmeli ve kontratta yazılmalıdır.