Anayasa Mahkemesi'nin son kararına göre Emekli İkramiyemi talep edebilirmiyim?
İyi günler. 19.01.1959 doğumluyum. 01.10.1979 tarihinde Maliye ve Gümrük Bakanlığı nezdinde Emekli Sandığı bünyesinde fiilen görevime başladım. 04.09.1995 tarihinde Emekli Sandığı’na tabi olduğum devlet memurluğu görevinden ayrıldım. Derecem 1 Kademem 10 dur. 01.11.1995 tarihinden itibaren SSK bünyesinde isteğe bağlı sigortamı başlattım. SSK Gelir Bağlama Kararı’nda birikmiş başlama tarihi 01.12.1999 olup SSK’dan maaşımı almaya başladığım tarih 19.08.2000 olarak gözükmektedir.
Tüm bu bilgilere istinaden Anayasa Mahkemesi’nin 5 Haziran 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı: 27249 olarak yer alan Esas Sayısı: 2005/40 Karar Sayısı: 2009/17 kararı sonucunda, Emekli Sandığı’nda çalışılan yıllara ait ikramiyenin alınabileceği yönünde karar verilmişti. Söz konusu karar, hükümetin kanun üzerinde bir düzeltme yapmaması durumunda 05.06.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Hükümetin düzeltme yapmaması durumunda, bu tarihten itibaren yukarıda sunduğum bilgilere dair tüm evraklarımla ve yüksek mahkemelere ait emsal kararlarla, idare mahkemesinde dava açmam sonucunda, bu davayı kazanma ihtimalim nedir?
Cevap: Anayasa Mahkemesi'nin son kararına göre Emekli İkramiyemi talep edebilirmiyim?
Anladığım kadarıyla AYM; E.S. mevzuatındaki; emekli ikramiyesi için en son "E.S.na bağlı yerden emekli olmak" şartının "hukuk"a aykırılığından bahsediyor. Bu durumda, niye mahkemeye gidesiniz ki...İptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, E.S.na E.S.Sicil ve T.C.nonuzun da bulunduğu bir dilekçe yazarak, ikramiyenizi isteseniz. Ret edilirse, dava açsanız. Çünkü; E.S. bu durumda "en son, ES bünyesinde olmanız gerekiyordu" diyemeyeceğine göre...
Fikrim, budur.
İyi günler...
Cevap: Anayasa Mahkemesi'nin son kararına göre Emekli İkramiyemi talep edebilirmiyim?
Teşekkür ederim Sayın Sakar. Evet bahsetmiş olduğum dava sizin de düşündüğünüz dava. Bazı yerlerde okumuştum da; hükümet o tarihe kadar düzenleme yaparsa yapar, yapmazsa dava etme hakkı doğar, mahkemelerde dosya kuyruğu olur..tarzında bazı haberler vardı, ondan sordum acaba tek yol mahkemeye gitmek midir diye..Dediğiniz gibi süre 5 inde doluyor, ben 6 sında bir dilekçe yazıp ES na yollayım.