İhbar ve kıdem tazminatlarını gerçek ücretimden nasıl alabilirim?
öncelıkle ıyı aksamlar,ben bır hazır gıyım magazasında 13 yıldır calısmaktayım 2004 yılında bır ısten kendı ıstıfamla ayrıldım hıc bır hak talep etmedım,nıtekım 1,5 yıl sonra ısverenım tekrar cagırdı ıse basladım suan yenı genel mudurum benımle calısmak ıstemedıgını bıldırdı ve benı yıllık ızne cıkardı ızın donusu tazmınatını verelım dedı 4,5 yıl kadar bır yenı calısma surem var maaslar asgarı ucret gozukuyor bordroda ,yemek cekı alıyoruz gunlugu 6 tl den ,buda bordroda gozukmuyor ve hafta ıcı normal mesaı saatımız 09:30-20:00 8 saatten fazla calısıyoruz ,pazar gunlerı aynı saatlerde calısıyoruz fakat normal gun ucretı verıyorlar tum bunlara ıstınaden nasıl bır yol ızleyıp hakkımı alabılırım ayrıca 2001-2002 yılları arasında 1 yıllık sıgortamın yapılmadıgınıda soylemelıyım lutfen bana yardımcı olursanız sevınırım tesekkur ederım..
Cevap: İhbar ve kıdem tazmınatlarını gercek ucretımden nasıl alabılırım?
Kıdem ve ıhbar tazminatları maaş bordronuzdaki gözüken bürüt ücretiniz üzerinden alırsınız.Eğer 8 saatten fazla çalışmanızı ve 1 yıllık ödenmeyen sigortanızı talep edecekseniz,ispatlamanız durumunda iş mahkemesine dava açmalsınız.
ıyı gunler hocam maasım asgarı ucret gozukmesıne ragmen 3-4 şahıt ıle ış mahkemesıne basvursam tazmınatımı normal maasım uzerınden alabılırmıyım..
Kıdem ve ihbar tazminatları giydirilmiş brüt ücret üzerinden ödenir. Yani günlük ücretinizin içine günlük 6.-TL.'lık yemek yardımı, ulaşım bedeli ödeniyorsa yahut işverene ait araçla işyerine taşınıyorsanız onun günlük tutarı, bunların haricinde aldığınız iaşeler, bayram harçlığı, yakacak yardımı, v.s. türü yardım ve ödemelerin 1 günlük tutarı da brüt ücretinize eklenerek tazminatlarınızın hesaplanması gerekiyor.
Eğer SGK'ya bildirilenin üzerinde bir ücretiniz varsa ve dediğiniz gibi 3-4 şahitle ispatlayabiliyorsanız işveren gerçek ücretiniz üzerinden ödeme yapmadığı durumda dava yoluna gitmekten başka çareniz yok. Fazla mesai, hafta tatili, yıllık izin gibi ücret alacaklarınız da keza dava yoluyla olacaktır.
SGK'lı göstermedikleri 1 yıllık dönem için de yine tespit davası açmanız gerekiyor. Bu dönemde işe giriş bildirgesi verip vermediklerini SGK'dan öğrenebilirsiniz.
Bu dava için de bordro tanığı dinletebilirsiniz. Yazılı delillerle ispatlayabiliyorsanız (o tarihlere ait satış yaptığınız adınızı ihtiva eden fişler mesela) daha da garanti olur.
ilknur hanım aydınlatıcı bilgilerınız ıcın tesekkur ederım.bır sorum daha olacak 2 gun sonra hesabımı kapatıp cıkısımı vermek ıcın ıs yerıne cagrıldım buyuk ıhtımalle asgarı ucretten gozuken tutarda ıhbar ve kıdem tazmınatlarımı verıcekler dıyer arkadaslarıma oldugu gıbı önume sunulan belgelerı imzalayıp tazmınatları aldıktan sonrada iş mahkemesıne avukat aracılıgı ıle haklarımın yenıden gercek usulde hesaplanıp tarafıma odenmesıyle ılgılı ve sgk prımıyle ılgılı dava acabılırmıyım,yoksa hıcbırsey ımzalamadan ve bırsey almadanmı iş mahkemesıne basvurmalıyım tesekkurler
Sayın imajhan,
Anladığım kadarıyla başınıza gelecekleri biliyorsunuz. Dava açmanız gerekeceğini de biliyorsunuz.
bana sorarsanız (ki soruyorsunuz) 2 gün sonra çıkışınızı almaya avukatınızla birlikte gidin derim.
İmzalayacağınız belge çok önemli. Şu anda size ne imzalatacaklarını bilmemiz mümkün değil.
Geçenlerde yine sizin gibi işten çıkışı verilmek üzere olan bir üyemize uzun uzun, her ihtimali değerlendirmeye çalışarak yazdım. Avukatıyla birlikte gitmesini de önerdim. Ama o imzalayıp geldiğini söyledi 2 gün sonra. Hem de tek tek bordroları imzalatmışlar.
Bana sadece "geçmiş olsun" demek kaldı.
İbraname veya her ne imzalayacaksanız yanınızda haklarınızı koruyacak bir meslektaşım olsun, yoksa olası davayı kazanma imkanı kalmayabilir.
merhaba ilknur hanım, evet basıma geleceklerı bılıyorum cunkı bız 5-6 arkadası izne cıkardılar ızınınız bıtınce tazmınatlarınızı vermek suretıyle ılısıgınızı kesıcez dedıler..bırkac arkadasımın ıznı erken bıttı gıttıler sadece ısten cıkıs belgesı ve tazmınatlarını aldıklarına daır belge ımzalatmıslar.
Alıntı:
imajhan rumuzlu üyeden alıntı
merhaba ilknur hanım, evet basıma geleceklerı bılıyorum cunkı bız 5-6 arkadası izne cıkardılar ızınınız bıtınce tazmınatlarınızı vermek suretıyle ılısıgınızı kesıcez dedıler..bırkac arkadasımın ıznı erken bıttı gıttıler sadece ısten cıkıs belgesı ve tazmınatlarını aldıklarına daır belge ımzalatmıslar.
Şu koyulaştırdığım kısımla işlem bitmiştir. Arkadaşlarınıza da geçmiş olsun demekten başka yapacak birşey yok.
Size tazminatlarınızı aldığınıza dair belge imzalatırlarsa o belgeye mutlaka ama mutlaka ALDIĞINIZ MİKTARI YAZDIRIN. M u t l a k a R A K A M bulunsun.
tesekkur edıyorum dedıgınız gıbı aldıgım rakamı yazdıracagım.