Cevap: Satıcı ile sözleşme
benim bir sorum var apartman karşılığı yapılan bi siteden daire alıyorum daire henüz bitmemiş.
inşaat firması arsa sahibi ile apartman için sözleşme yapmış bunlar 4-5 kardeşler herkese 5er tane daire düşmüş benim alacağım kişi pasif biri sözleşme falan diğer kardeşlerinde, herkes kendine düşen daireler için kat irtifakı tapusu almış
beni düşündüren ise şu ben yarın tapuyu üzerime alıcam ama olaki inşaat firması ölece biraksa yapmasa dairenin yüzde 10 gibi kısmı eksik hala ben hak idda edebilir miyim yoksa tapu işlemlerini yapmadan önce satıcı ile sözleşme yapmalımıyım bu sözleşmeyi aramızda mı yoksa noterde mi yapmalıyız bi formatı var mı??
Cevap: Öncelikle bu konulara vakıf bir Avukata başvurmanız her halükarda yararlı olacaktır. Ama fikrimce, şayet bir sözleşme olmaz ise, hak idda etmeniz mümkün olmayacaktır.
Öyle ki alcağanız Tapu'nun bir sözleşme dahilinde olmasında yarar var, sözleşmenin içeriği olarakta Daire'nin bitişinde sahip olacağı m2 belirtilmiş olmasına ya da bitişinde ki durumunun belirtilmesine özen gösterin. İdda edilemeyen konularda siz ispata zorlanacaksınısdır. Güveniniz yoksa ispatınızı kolaylaştıracak hususlara dikkat etmenizi öneririm.
Bu arada bildiğim kadarı ile irtifak hakkının devri mümkün değildir en azından mal sahibi tarafından sınırlana bilinir. Dolayısıyla yapacağınız sözleşme, mal sahibi ile; yani itifak hakkını pasif kişiye veren Şahıs ile yapılması gerekcektir!!!
Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kurulur. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş olur.
http://www.tkgm.gov.tr/ana.php?Sayfa...DID=44&DHID=55
sözleşmenin yapma şartları da burada belirtilmiş: http://www.adresdergi.com.tr/hukuk.htm
bende bu link'i bu Paylaşım alanından almış bulunuyorum ve kesinliği hakkında güvence verememekteyim.
Saygılarımla.