Merhabalar,
Yaş ve sigortalılık süremi tamamladım fakat 613 gun prim kaldı. Bu primleri toplu ödeyerek veya emekli maaşından kesilecek şekilde emekli olabilirmiyim..
Printable View
Merhabalar,
Yaş ve sigortalılık süremi tamamladım fakat 613 gun prim kaldı. Bu primleri toplu ödeyerek veya emekli maaşından kesilecek şekilde emekli olabilirmiyim..
Eksik günleri, ödeme yaparak kapatmak mümkün değil. Askerliğinizi borçlandınız mı? Buna rağmen, açık kalıyor mu?
İyi günler...
Annem için sormuştum...kusura bakmayın belirtmemişim...Peki eksik emeklilik(daha düşük seviye mi oluyor artık tam bilemiyeceğim) gibi birşeyden faydalanması mümkünmü?
Siz, en iyisi annenizin SGKnın hangisine bağlı olduğunu, işe başlama ve doğum tarihini, ödediği prim sayısını yazın da; fikir yürütelim.
İyi günler...
DOĞUM TARİHİ : 11/10/1961
işe başlama tarihi: 15/12/1989
TOPLAM PRİM ÖDEME GÜN SAYISI : 4.003
Bunlar ssk'ya ödedikleri..
Bunlar da ssk arasında ödediğimiz diğer primler:
603 gun bağkur
150 gun de tarım sigortası
Annenizin son prim öçdediği kurum SSK ise; şu an için SSK şartları geçerli. Bu durumda; 20 yıl, 46 yai ve 5375 gün kuralına bağlı. Şu ana kadar ödenmişleri 4756 gün. Eksik kalan gün sayısı (5375-4756) 619 gün. Önünüzde tek bir yol var gibi: Kalan günleri isteğe bağlı ödemek. Bu da 21 ay demek. O zaman şartlar yerine gelmiş ve emekliliği hak etmiş olur. Ancak; burada bir tehlike var. Bildiğiniz gibi; şimdi, isteğe bağlı sigorta Bağkur'a sayılıyor. Ödenecek 630 gün + önceden ödenen (Bağkur'a) 753 gün =1383 gün. İşte bu rakam; eğer son ödenen (Ödenecekle beraber) 2520 gün içinde çoğunluk haline gelirse, o zaman anneniz Bağkur şartlarına girer. Buna dikkat ediniz. Önceki Bağkur ödeme tarihlerini bilemediğim için; tehlikeyi net olarak söyleyeniyorum. Sanırım demek istediğimi anladınız.
Türkçesi: Ödenmiş son yedi yıl içinde (2520 gün) hangisi fazla ise; o kurumun şartlarından, eşit ise; son bağlı olunan kurum şartlarından emekli olunur.
İyi günler...
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler, sanırım isteğe bağlı ödemek biraz tehlikeli olabilir...Peki annemin 1999 - 2003 yılları arasında ödememiş olduğu (isteğe bağlı da) yaklaşık 15 ay boşluk var...Bunun ödenme imkanı var mı?(güya böyle bir imkan varmış) varsa bu yolla düşürüp gerisini isteğe bağlı ödeyerek emekli olabilir..
Bu soruyu da cevaplandırırsanız sanırım aile içi hararetli tartışmalara bir son veririm, ona göre bir yol izleriz.
Hizmet sürelerinin nasıl borçlanılacağıyla ilgili "28 Eylül 2008 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 27011
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
HİZMET BORÇLANMA İŞLEMLERİNİN USUL VE ESASLARI
HAKKINDA TEBLİĞ"i inceledim. Annenizin "sözünü ettiğiniz durumu"yla ilgili "mümkündür" cevabının olmadığını gördüm. Ama; burada, annenizin SSKlılığıyla ilgili (Gerçek bir işveren yanında, birara çalışmış ise) "doğum borçlanması"ndan söz ediliyor. Adı geçen tebliğe bir baksanız. Yine de olmuyorsa; annenizin Bağkur prim ödeme tarihlerini (Başlangıç ve bitiş olarak) bildirirseniz, isteğe bağlı ödemenin tehlike yaratıp yaratmayacağını hesaplardık.
Tahminim; annen hayatında belki, ilk defa, erkek olmadığına pişman olmuştur. Askerlik borçlanması yapamadığı için.
İyi günler...
Merhaba, aynı konuyla ilgili benim de bir sorum var.
53 yaşındayım. 4 çocuğum var. Memuriyete 22.07.1981'de başladım. 26.07.1982'ye kadar devam ettim. Bir süre ara verdim. Daha sonra 06.05.1997 ve 04.11.1998 tarihleri arasında çalıştım. Tekrar ara verdim. Şimdi 15.02.2007' den beri çalışmaya devam etmekteyim. Sorularım şunlar:
1- Bu durumda kaç yaşında emekli olabilirim?
2- Prim ödeyerek emekli olmam mümkün mü?
Cevaplarsanız memnun olurum.