Satıcı emlakçıyla çalışmaktan vazgeçti
Merhaba, şöyle bir durum söz konusu...
Emlakçı aracılığıyla bir ev almak istedim. Halen de süreç devam ediyor ancak satıcı ve emlakçı arasında tartışma çıktığı için satıcı evi satmaktan vazgeçti. Satıcıyı satması konusunda ikna ettim ancak diyorki "bana o emlakçıyla gelme, gel kendin al". Emlakçıdan kaporamı geri istediğimde "o evi başkasından almayacağına, alırsan komisyon verecegine dair imza atarsan parani veririm."
Bu durum karsisinda emlakcinin soledigi belgeyi imzalamam gerekiyor mu? En azından kaporamı kurtarmak için diyelimki imzaladim, bu belgenin mahkeme karşısında geçerliliği var mıdır?
Bir akıl verirseniz sevinirim, az bir zamanım kaldı çünkü. Teşekkürler...
Cevap: Satıcı emlakçıyla çalışmaktan vazgeçti
Peki belgeyi imzalamam gerekiyor mu? Cunku bana araci olmasini gectim onlar yuzunden az daha evi alamayacaktim.
Evi aldınız mı yada alacakmısınız.
Evi almadım, ev sahibinin kendisinden alacagim ama evi satan kisi emlakciyla gelme bana diyor.
Emlakçıyla herhangibir gösterme belgesine imza attınmı.Emlakçıya ne verdin.Evi aldığında vermen gereken neydi.Sadece elden mi verdin.Hiçbirşey imzalamadın mı.
İmzalamışsan emlakçı geri kalan komisyonu da alır.İmzalamamışsan evi aldığında komisyoncuda verdiğin kalır.
Durumu tekrar ozetlemek istiyorum...
1- Satici ile emlakci arasinda herhangi bir sozlesme bulunmamaktadir.
2-Yer gosterme belgesini imzaladim.
3- Emlakciya kaparo verdim, bunun karsiliginda istedigimde evi almaktan vazgecebilecegime ve kaporami geri alabilecegime dair kaparo sozlesmesi imzaladim.
4- Emlakciyla komisyon dahil bir fiyata anlastik soz gelimi 10 lira, bunun 3 lirasi emlakci komisyonu. Su durumda evi saticidan alirsam evi 9 liraya verecek. Komisyon da verirsem anlastigimiz fiyatin ustunde yani 12 liraya malolmus olacak burasi bana.
5- Emlakci diyorki "kaporani veririm ancak evi almayacagina dair yeni bir sozlesmeye imza atarsin, yada kaporani vermem bana dava ac".
Ne yapacagimi bilemedim, aslinda bilmek istedigim dava actigimda kaporami geri alabilir miyim? Evi satin almis olacagima gore emlakci benden komisyon talep edebilir mi? Cunku kendi satis vaadini yerine getiremiyor ve satici ile arasinda herhangi bir sozlesme yok.
Birileri yardimci olursa sevinirim, herkese simdiden cok tesekkurler...
Bence imza at paranı geri al.Örnek verdiğin rakam oranı fazla.Bence imza at daireyi evliysen eşin alsın,herhalde sorun olmaz.Olacağını söyleyen olabilirmi bilmiyorum sadece akıl yürüttüm.Yada emlakçının dediği gibi sorun satıcıda sen verdiğini isteme diyor ben devre dışı kalırım.Zor bir durum.
İmzalamışsan emlakçı ücreti hak eder.