İşverenin talep ettiği tazminat yasal mı?
Merhaba;
Bir firmada 7 iş günü çalıştım sonrasında çalışma şartları ve iş ortamından dolayı ayrılmaya karar verdim.İstifa dilekçesi yazarak kendi isteğimle istifa ettim.Personel sorumlusu işe başlarken imzalamış olduğum sözleşmeyi öne sürerek 2 maaş tazminat ödemek zorundasınız dedi.Ödeyecek durumda olmadığımı söyledim,bir şekilde tahsil ederiz (icraya vererek,yeni bir işe başladığınızda maaşınıza el koyarak vb.)yollarla tahsil edeceklerini söyledi.Bu söylemlerinden sonra bende firmadan ayrıldım.
Yasal yönden böyle bir tazminat hakları varmı ?
Sözleşmenin içeriğini tam olarak hatırlamıyorum işe girerken maddi sıkıntılardan ve işe ihtiyacım olmasından dolayı kişisel baskılarımla pek fazla dikkatli okumadan imzaladım ve bir örneği bende mevcut değil. Bu durumda istifam esnasında sadece işveren lehine olan tazminattan bahsedildi bu tip sözleşmeler geçerlimidir yasal dayanağı varmıdır?
Bahsi geçen işte 2 ay 600tl. sonraki aylarda 750tl.alacağım söylendi sebebi ise deneme süresi uygulaması olarak söylendi.Bu durum belirli süreli sözleşme anlamına gelirmi?
Bu durumda;4857/15.madde benim için geçerli bir sebep olurmu?
Konuyla ilgili tavsiyelerinizi bekler saygılarımla iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: İşverenin talep ettiği tazminat yasal mı?
Yasal değil. Deneme süresi içerisinde ihbar tazminatı olmaz.
Deneme süresi geçtikten sonra 2 ay 1 gün çalışsaydınız bile 2 aylık tazminat isteyemezler sizden.
Sözleşmenin bir kopyasını firmadan almaya çalışın. Eğer sözleşmede çok aykırı bir hüküm yoksa -ki sözleşme yasal haklarınızı azaltacak yönde hazırlanamaz- sizden 2 maaş isteyemezler. Eğer konu anlattığınız gibi arada başkaca bir husumet yoksa içiniz rahat olsun.
Siz yeni bir iş arayın, bu işyerini de kafaya takmayın.